Mainos

Britannian suu- ja sorkkatautilähde löydetty

Britannian viranomaiset ovat ilmoittaneet löytäneensä maata riivaavaan suu- ja sorkkataudin todennäköisen alkulähteen. Suuri osa Britannian maaseudusta on eristetty, jottei tauti enää leviäsi. Uusia tapauksia löytyy kuitenkin koko ajan.

Suu- ja sorkkatauti

Suu- ja sorkkataudin uskotaan saaneen alkunsa Heddon-on-the-Wallissa Northumberlandissa Koillis-Englannissa sijaitsevalta sikatilalta. Pikkukaupunki sijaitsee Newcastlen kupeessa. -Emme halua tässä vaiheessa mennä asioiden edelle, mutta uskomme, että tämä tila saattaa olla taudin alkulähde, kertoo maatalousministeriön tiedottaja. Tilan koko karja teurastettiin taudin leviämisen estämiseksi. Lisäksi tila asetettiin karanteeniin eikä sen ympäristössä saa liikkua kahdeksan kilometrin säteellä. Myös Skotlannista ilmoitettiin tänään, että sikatilalta Aberdeenshiresta oli löydetty mahdollinen tautitapaus.

Maatalousministeri Nick Brown ei ole suostunut arvioimaan, kuinka pitkään taudin saaminen aisoihin kestää tai koska vientirajoitukset voidaan purkaa. -Tilanne muuttuu koko ajan hyvin nopeasti, Brown perusteli. Brown vetosi myös kansalaisiin: -Vetoan kansaan erityisesti tartunta-alueilla leviämisriskin minimoimiseksi. Kosketusta karjaan ja maatiloihin olisi vältettävä ja tiloilla noudatettava parempaa hygieniaa, Brown sanoi.

Maaseutua eristettiin

Porsas röhkii männessään menojaan...

Suu- ja sorkkatautia on löydetty jo viideltä maatilalta. Suuria osia maaseudusta on eristetty taudin rajoittamiseksi. Kansalaisia kehotetaan välttämään kosketuksia karjaan ja maatiloihin. Monin paikoin on annettu kulkukieltoja ja postinkantajia on kehotettu jättämään posti tilojen porteille. Metsästys on kielletty viikoksi ja Essexin lähelle suunniteltu maastoratsastuskilpailu siirrettiin myöhemmin järjestettäväksi. Eläintarhoja on kehotettu pitämään silmällä eläimiä, jotka voivat sairastua tautiin.

Kanadassa vierailevan Britannian pääministerin Tony Blairin mielestä tämä on viimeinen asia, mitä maatalous tällä hetkellä ansaitsisi. Hän lupasi harkita kompensaatiotoimenpiteitä. -Maataloustuottajat ovat kokeneet kovia viime aikoina maailmanmarkkinahintojen romahtaessa BSE-taudin seurauksena ja vahvan punnan vuoksi. Tämä on ollut todella hyvin, hyvin kovaa aikaa, sanoi Blair.

Muut varautuvat

Yhä suurempi joukko maita on ilmoittanut omista toimenpiteistään tai lihantuontikielloista taudin leviämisen estämiseksi. Puola, Venäjä, Romania, Singapore, Thaimaa ja Irlanti ovat kieltäneet brittilihan tuonnin. Ranskan viranomaiset käännyttivät Pariisiin maatalousnäyttelyyn matkalla olleen brittihevosia kuljettaneen rekan ja näyttelyyn jo tuoduista brittilampaista otettiin näytteitä.

Hollannin maatalousministeri kielsi jo eilen karjamarkkinat maanantaihin saakka ja Belgia ilmoitti sulkevansa karjamarkkinat viikon ajaksi. Saksa aikoo tutkia kaiken Britanniasta kolmen viime viikon aikana tuodun karjan. Ruotsi kielsi kaikkia Britanniasta palaavia tuomasta mukanaan raakaa lihaa, maitotuotteita tai muita tautiriskin alaisia elintarvikkeita.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.