Britannian rikkain eli 1000-luvulla

Ranskalaissyntyisen Alan Rufuksen omaisuuden osuus kansantuotteesta oli peräti 7 prosenttia.

Britannian historian rikkain ihminen ei ole nykyajan teräsmagnaatti, kauppaketjun omistaja tai Venäjältä tullut jalkapallojoukkueen omistaja.

Rikkain on ranskalaissyntyinen Alan Rufus, joka tuli Britanniaan auttamaan setäänsä Vilhelm Valloittajaa vuonna 1066. Hän keräsi omaisuuden, jonka arvo on nykyrahassa mitattuna 81 miljardia puntaa eli 117 miljardia euroa.

Listan Britannian kaikkien aikojen rikkaimmista ovat laatineet Sunday Times -lehden Philip Beresford ja Walesin yliopiston professori William Rubinstein. Heidän menetelmänään oli verrata omaisuuksia kunkin ajankohdan kansantuotteeseen.

Oman aikansa rahassa mitattuna Rufusin omaisuus oli 11000 puntaa, mutta summan osuus kansantuotteesta oli peräti 7 prosenttia. Vilhelm Valloittaja palkitsi hänet laajoilla maa-alueilla ansioista saksien kukistamisessa Britannian pohjoisosissa.

Rikkaimpien listaa hallitsevat menneiden aikojen maanomistajat, sotilaat, papit, kauppiaat ja pankkiirit. Nykyajan kroisoksista teräsimperiumin omistaja Lakshmi Mittal on sijalla 10 noin 19 miljardin punnan omaisuudellaan. Jalkapalloseura Chelsean omistaja Roman Abramovitsh on 59. sijalla 11 miljardilla punnallaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat