Mainos

Britannian pedofiililailla ristiriitaiset alkuvuodet

Britanniassa huolestuneet vanhemmat voivat saada selville, asuuko heidän naapurustossaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittuja ihmisiä.

Vuodesta 2011 on tehty runsaat 4700 kyselyä, joiden nojalla viranomaiset ovat kertoneet 700 tuomitun tiedot.

Sanomalehti The Guardian kirjoittaa, että kyselyjen määrä on nyt laskenut alkuajoista. Arvostelijoiden mielestä lasku johtuu siitä, että ihmiset eivät tiedä mahdollisuuksistaan.

Laki on nimeltään Sarahin laki. Sille antoi nimensä kahdeksanvuotias Sarah Payne, jonka aiemmin tuomittu seksirikollinen surmasi vuonna 2000.

– Haluamme että joko paikallispoliisi tai sisäministeriö pitää yleisön koko ajan tietoisena, että tällainen mahdollisuus tarkistaa tietoja on olemassa, sanoo tutkimusjohtaja Donald Findlater Lucy Faithfull -säätiöstä.

Mallia USA:sta

Lain mukaan brittivanhemmilla on oikeus kysyä viranomaisilta, asuuko heidän lähellään tuomionsa kärsineitä pedofiilejä. Laki on voimassa Britanniassa Pohjois-Irlantia lukuunottamatta.

Lain näkyvimpiä kampanjoijia oli Sara Payne, surmatun Sarahin äiti.

Lopullisen lain esikuvana on yhdysvaltalainen toimintamalli, jossa pedofiilien asuinpaikoista tiedotetaan hyvinkin avoimesti. Britanniassa päätös on aina viranomaisella, näkeekö se aiheelliseksi antaa tiedot kysyjälle.

Palvelujohtaja Christopher Stacey Unlock-järjestöstä puolestaan epäilee, onko laista toivottuja tuloksia. Unlock on tuomittujen mutta tapansa parantaneiden seksuaalirikollisten asialla.

– On tärkeää löytää tasapaino ihmisten suojelussa. Tuomionsa kärsineille ja parannuksen tehneille ihmisille on annettava mahdollisuus jatkaa elämäänsä, Stacey sanoo.

Lain kannattajat kokivat takaiskun lokakuussa 2012, kun Britannian korkein oikeus päätti, että myös kyselyn kohteella on oltava sananvaltaa häntä itseään koskevissa naapuruston kyselyissä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.