Britannian pääministeri ei lämmennyt uudelle lehdistölainsäädännölle

Britannian pääministeri David Cameron suhtautui torstaina penseästi ehdotukseen uudesta lainsäädännöstä, johon kirjattaisiin lehdistön uusi, nykyistä tiukempi valvontajärjestelmä.

Aiemmin päivällä julkistettu selvitys ehdotti, että maahan perustetaan riippumaton itsesäätelyelin valvomaan lehdistöä. Säätelyn toimiminen halutaan varmistaa kirjaamalla se lakiin.

– Meidän on oltava varovaisia kaiken lainsäädännön suhteen, joka voi loukata sananvapautta ja lehdistönvapautta, Cameron sanoi parlamentissa.

Cameron määräsi viime vuonna laajan selvityksen lehdistön toimintatavoista ja etiikasta sen jälkeen kun oli paljastunut, että brittilehdet olivat käyttäneet kyseenalaisia keinoja tiedonhankinnassa.

Ratkaiseva paljastus oli News of the World -lehden urkintatapaus, jossa lehti oli salakuunnellut kadonneen, sittemmin murhattuna löydetyn koulutytön puhelinvastaajaa.

Selvitystyötä johtanut tuomari Brian Leveson painotti, että brittilehdistö on vuosikymmenien ajan "tuhonnut viattomien ihmisten elämää".

– Lehdistö on toiminut ikään kuin sen itse laatimia ohjeita ei olisi olemassa, hän sanoi esitellessään laajaa selvitystään.

Leveson muistutti kuitenkin, että brittilehdistö on useimmiten toiminut täysin moitteettomasti. Joissakin tapauksissa se on kuitenkin syyllistynyt ylilyönteihin, joita tuomari piti törkeinä.

Hallituksen rivit hajosivat

Cameronin hallituskumppanin, liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg antoi puolestaan tukensa uudelle lainsäädännölle. Hänen mukaansa uudenlaisen valvontaelimen perustaminen vaatisi lainmuutosta.

– Lainmuutos on ainoa tapa taata, että uusi valvontaelin on riippumaton ei vain kuukausien tai vuosien ajan, vaan aina, Clegg sanoi.

Oppositiojohtaja, työväenpuoluetta edustava Ed Miliband kannatti myös tiukempia toimia, jotta lehdistö ei pääse polkemaan tavallisen kansalaisten oikeuksia.

Levesonin ehdottama valvontaelin koostuisi asiantuntijajäsenistä; vain yksi jäsen saisi edustaa päätoimittajakuntaa. Sillä olisi myös oikeus langettaa tuntuvat sakot lehdille, jotka rikkoisivat sovittuja sääntöjä.

Media-alasta ja poliitikoista riippumattoman elimen toimintaa valvoisi ehdotuksen mukaan valvontavirasto Ofcom, joka nykyään valvoo jo radion ja television toimintaa.

JSN:n puheejohtaja: Ei sopisi Suomeen

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen arvioi tuoreeltaan, ettei Britanniassa ehdotettu lehdistösäätely soveltuisi Suomeen.

– Meillähän on jo nykyään tehokas ja hyvin toimiva järjestelmä, jota brititkin ovat siihen tutustuttuaan kiitelleet.

Uimosen mukaan suomalainen media on itsesäätelyssään lähtenyt siitä, että se asettaa omalle toiminnalleen tiukemmat rajat kuin mitä lainsäädäntö tekee.

Britanniaan ehdotettua järjestelmää Uimonen ei edes pidä lehdistön itsesäätelynä.

– Eihän tämä ole itsesäätelyjärjestelmä vaan ulkopuolinen valvontajärjestelmä, jonka kohteeksi lehdistö joutuu. Uuteen elimeenhän on tarkoitus tulla selkeä enemmistö media-alan ulkopuolisia asiantuntijajäseniä, jotka ovat riippumattomia niin media-alasta, parlamentista kuin hallituksestakin.

Uimosen mukaan on täysin ymmärrettävää, että osa brittimediasta suhtautuu täysin torjuvasti uudenlaisen valvontaelimen perustamiseen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat