Britannian lääkärikunta tyrmistyi iskuista

Valtaosa Britannian viime päivien pommi-iskujen suunnittelijoista oli lääkäreitä.

Britannian lääkäriyhdistys on ilmaissut tyrmistyksensä siitä, että seitsemän kahdeksasta pommi-iskuyritysten epäillyistä suunnittelijoista on lääkäreitä.

Edwin Borman, Britannian lääkäriliiton kansainvälisen komitean johtaja, sanoo, että jos lääkärien osallisuus todistetaan, nämä "eivät ole pettäneet vain yhteiskuntaa, vaan oman ammattinsa".

Lontoon ja Glasgow'n epäonnistuneista pommi-iskuista epäiltynä pidätettiin viimeksi intialaissyntyinen lääkäri Australiassa. Kuuden muun pidätetyn lääkärin joukossa on jordanialaissyntyinen neurokirurgi ja irakilainen lääkäri.

Britannia on edelleen maksimaalisessa hälytystilassa, ja poliisi räjäytti jälleen tänään epäilyttävän auton lähellä moskeijaa Glasgow'ssa sekä niin ikään epäilyttävänä pidetyn paketin lähellä lontoolaista metroasemaa.

Britanniassa toimivista lääkäreistä on nykyisin noin 40 prosenttia ulkomailla koulutuksensa hankkineita. Lääkäripulan takia ulkomailta tulevat lääkärit eivät ole tarvinneet työlupaa ennen kuin vasta viime vuodesta alkaen. Ulkomaiset lääkärit ovat sen sijaan joutuneet todistamaan lääkärintaitonsa useissa Britannian kansallisen terveyspalvelun NHS:n tekemissä kokeissa.

NHS:n edustaja sanoi, että ei ole NHS:n asia tutkia lääkäreiden kytköksiä poliittisiin järjestöihin ja ääriliikkeisiin.

Lääkäri hoidettavana omassa sairaalassaan

Lääkärien osallisuus on herättänyt erityistä järkytystä Royal Alexandra -sairaalassa Paisleyssa lähellä Glasgow'ta. Brittilehtien mukaan Glasgow'n lentoasemaa vastaan tehtyyn epäonnistuneeseen terrori-iskuun osallistui sairaalan lääkäri Bilal Abdulla. Abdullan mukana oli toinen lääkäri, joka on nyt hoidettavana Royal Alexandrassa. Hän sytytti itsensä tuleen ja sai niin pahoja palovammoja, että hänen selviytymistään pidetään epätodennäköisenä.

Brittiläisten turvallisuuslähteiden mukaan on "pelkää arvailua", että epäillyt lääkärit olisivat kuuluneet jonkinlaiseen al-Qaidan-soluun, jonka jäsenet olisivat ammattinsa varjolla soluttautuneet Britanniaan.

-Emme tiedä tarpeeksi, jotta voisimme sanoa, radikalisoituivatko he täällä vai ulkomailla tai miten he tapasivat toisensa, turvallisuuslähteistä kerrotaan.

Britanniassa aiemmin tehdyissä terrori-iskuissa asialla ovat olleet etupäässä Britanniassa syntyneet muslimit eivätkä ulkomailla korkean koulutuksen hankkineet ihmiset.

Lääkärien osallistuminen iskuihin on ollut yllätys niin Britannian poliisille kuin turvallisuuspalvelullekin, eikä selkeää syytä heidän osallisuudelleen ole voitu osoittaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat