Mainos

Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtaja vaihtuu

Britannian konservatiivisen puolueen puheenjohtaja on kärsinyt tappion puolueen luottamuslauseäänestyksessä.

Iain Duncan Smith

Britannian konservatiivipuolueen kansanedustajat äänestivät tänään puheenjohtajansa Iain Duncan Smithin luottamuksesta. Parlamenttijäsenet äänestivät Duncan Smithin erottamisen puolesta äänin 90-75.

Äänestykseen päädyttiin, kun 25 kansanedustajaa oli sitä kirjallisesti pyytänyt. Taustalla oli se, että konservatiiveja kaksi vuotta johtaneen Duncan Smithin uskottavuus oli mennyt täysin ja puolueesta oli hyvää vauhtia tulossa yleinen naurunaihe. Juuri kukaan ei uskonut oppositiossa kuusi vuotta olleen konservatiivipuolueen voittavan vaaleja hänen johdollaan.

Sanomalehti Daily Mirror omisti tänään koko kantensa Duncan Smithille. Lehti vertasi häntä Irakin entiseen tiedotusministeriin, joka sai lempinimen "Koominen Ali" uhoamalla sodan aikana varmaa voittoa, vaikka amerikkalaistankit vyöryivät jo hänen selkänsä takana. Duncan Smith on viime aikoina ollut suunnilleen yhtä uskottava. Hän on väittänyt olevansa tilanteen tasalla, torjuvansa kilpailijat ja vievänsä konservatiivit vaalivoittoon, mutta korostetun aggressiiviset lausunnot ovat herättäneet kuulijoissa lähinnä myötähäpeää.

Viimeinen niitti Duncan Smithille oli, kun entinen pääministeri Margaret Thatcher luonnehti häntä puolueen kaikkien aikojen huonoimmaksi johtajaksi.

Konservatiivit ovat turhaan etsineet karismaattista johtajaa jo toistakymmentä vuotta, joten uudelle puheenjohtajalle asetetaan kovat odotukset. Vahvin ehdokas on 62-vuotias Michael Howard, joka toimi ministerinä jo John Majorin hallituksessa.

Riippumatta siitä, kuka tehtävään valitaan, ennakkosuosikki seuraavaksi pääministeriksi on kuitenkin edelleen Tony Blair.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.