Britannian KKO: Pinochetin pidätys laiton

Brittiläinen tuomioistuin kumosi tänään Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin vangitsemismääräyksen. Tuomioistuin katsoo, että Pinochet nauttii diplomaattista koskemattomuutta.

Tuomioistuin totesi päätöksessään kuitenkin, että Pinochet pidetään pidätettynä, kunnes korkeampi oikeusaste on päättänyt asiasta. Britannian syyttäjänvirasto ilmoittikin heti valittavansa tuomioistuimen päätöksestä.

Britannian korkeimmassa oikeudessa valitusta saatetaan käsitellä jo ensi viikolla, arvioivat lakiasiantuntijat. Tuomioistuin yhtyi Pinochetin asianajajien näkemykseen, jonka mukaan Pinochet nauttii diplomaattista koskemattomuutta, koska hän oli epäiltyjen rikosten aikana maansa valtionpäämies. Tuomioistuimen tämänpäiväinen päätös näyttäisi merkitsevän sitä, että myös muista maista vireillä olevat yritykset Pinochetin luovuttamisesta kariutuvat. Ainakin Sveitsi on pyytänyt Pinochetin luovuttamista, ja myös Ranskassa ja Ruotsissa suunniteltiin oikeustoimia Pinochetin luovuttamiseksi näihin maihin.

Pinochet "uskoo oikeuslaitokseen"

Pinochet itse ilmaisi "ilonsa ja uskonsa oikeuslaitokseen" kuultuaan tuomioistuimen päätöksestä, kertoi Chilen televisio. Myös Chilen hallitus ilmaisi tyytyväisyytensä brittituomioistuimen päätöksestä, ja myös Espanjan hallitus sanoi kunnioittavansa päätöstä. Sen sijaan useat Chilestä aikoinaan paenneet ihmiset olivat pettyneitä.

Joukko chileläisiä pakolaisia joutui käsikähmään poliisien kanssa Pinochetin sairaalan ulkopuolella. Monet sairaalan ulkopuolella olleista itkivät kuultuaan päätöksestä. -Kaikki omaistemme kärsimykset - niistä ei välitetty vähääkään, sanoi eräs mies. Pinochetin asianajajat kertoivat pyytävänsä heti Pinochetin vapauttamista takuita vastaan.

Juttu saattaa edetä aina Britannian korkeimpaan oikeuteen. Korkeimpana oikeutena on parlamentin ylähuone - tai käytännössä ylähuoneen lakijäsenet. Britannian poliisi pidätti 82-vuotiaan Pinochetin lähes kaksi viikkoa sitten Lontoossa espanjalaisen tuomarin pyynnöstä. Pinochet on ollut 16:nnesta lokakuuta lähtien poliisin valvonnassa yksityisessä sairaalassa, jossa hänelle oli tehty pienehkö selkäleikkaus.

Espanjalainen tuomari Baltasar Garzon vaatii Pinochetin luovuttamista Espanjaan. Luovutuspyynnön mukaan Pinochet on syyllistynyt Espanjan kansalaisten kidutukseen ja murhiin Chilessä, kun Pinochet oli maan johtaja 1973-1990. Garzon aikoo jatkaa ponnistelujaan Pinochetin luovuttamiseksi Espanjaan brittituomioistuimen päätöksestä huolimatta, kertoivat espanjalaiset oikeuslähteet tänään. Espanjalainen tuomioistuin aikoo vuorostaan arvioida huomenna, onko Garzonilla edes toimivaltaa Pinochetin syyttämiseksi. Chilessä on järjestetty pidätyksen jälkeen mielenosoituksia sekä Pinochetin tueksi että häntä vastaa.

Pinochet on Chilen parlamentin ylemmän kamarin, senaatin, elinikäinen jäsen. Hän sai tämän viran luopuessaan presidentin tehtävästä 1990. Senaattorin virka on taannut Pinochetille ennakkovapautuksen mahdollisista syytteistä Chilessä.

Pinochetin valtakaudella 1973-1990 Chilessä katosi tai surmattiin yli 3000 ihmistä, tuhansia kidutettiin pidätyksen aikana ja maanpakoon lähti yli 50000 ihmistä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat