Mainos

Britannian joukot lähtivät Basrasta

Basran vetäytyminen nähdään ensiaskeleena Iso-Britannian lopulliselle lähdolle Irakista.

Brittisotilaat ovat vetäytyneet Basran kaupungin keskustassa sijaitsevasta palatsista ja luovuttaneet asemansa irakilaisjoukoille, vahvistaa Britannian armeija.

Palatsiin linnoittautuneet noin 500 sotilasta aloittivat vetäytymisensä eilisiltana. He siirtyivät kaupungin liepeillä sijaitsevalle lentokentälle, joka toimii brittien päätukikohtana. Sekä palatsi että lentotukikohta ovat olleet jo pitkään päivittäisten raketti- ja kranaatti-iskujen maalitauluina.

Armeijan lausunnon mukaan vetäytyminen sujui ilman välikohtauksia.

Britit ottivat eteläisen Irakin ja Basran hallintaansa pian kevään 2003 sodan päätyttyä, ja ovat hiljalleen luovuttaneet alueitaan irakilaisjoukoille. Kriitikoiden mielestä komento on kuitenkin lipsumassa kapinallisille. Varsinkin Basran katsotaan olevan kolmen shiiaryhmän - Muqtada al-Sadrin Mahdi-armeijan, Irakin islamilaisen neuvoston SIIC:in ja Fadhila-puolueen - valtakamppailun alueena.

Tutkimuslaitos ICG varoitti jo alkukesästä, että shiiaryhmät tulkitsevat brittien lähdön omaksi voitokseen. Äskettäin myös arvostettu amerikkalainen CSIS-laitos huomautti, että Britannian kokemat takaiskut merkitsisivät rohkaisua Iranille.

Irakissa palvelee noin 5500 brittisotilasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.