Mainos

Britannian ja Iranin kiista sotilaista jatkuu

Britannia antoi tänään kirjallisen vastauksensa Iranin noottiin. Iran vangitsi 15 brittisotilasta torstaina, koska heidän veneensä oli Iranin mukaan sen aluevesillä.

Iran on varoittanut Britanniaa jälleen tänään politisoimasta kiistaa 15 vangitusta brittisotilaasta. Ulkoministeri Manouchehr Mottakin mukaan tämä voisi mutkistaa kriisin ratkaisua.

Iran vangitsi 15 brittisotilasta viime viikolla, koska he olivat Iranin mukaan sen aluevesillä. Britannia vaatii sotilaidensa välitöntä vapauttamista.

Kiistalle ei näkynyt loppua vielä tänään. Britannia kertoi lähettäneensä kirjallisen vastauksen Iranin noottiin, mutta vastausta tähän ei ainakaan heti saatu. Ulkoministeri Margaret Beckettin mukaan osapuolet voivat nyt kuitenkin neuvotella asiasta. Iran on vaatinut Britannialta anteeksipyyntöä.

EU ja YK ovat antaneet tukea Britannialle asiassa, mutta Venäjä vaati eilen YK:lta puolueetonta raporttia tapauksesta.

Britannialainen entinen panttivanki ja neuvottelija Terry Waite sanoi olevansa valmis lähtemään Iraniin neuvottelemaan 15 vangitun brittisotilaan vapauttamisesta.

- Irania on paneteltu viime vuosina, ja länsi on järjestänyt sille kaikenlaisia hankaluuksia. Olisin valmis menemään sinne puhtaasti humanitäärisistä syistä, hän sanoi Sky News -television haastattelussa.

Waite vietti neljä vuotta eristyksissä, kun iranilaismielinen Islamilainen jihad -järjestö sieppasi hänet Beirutissa vuonna 1987.

Iranin Moskovan-suurlähettiläs kiistää sanoneensa, että Iran olisi aloittanut oikeustoimet vangittuja brittisotilaita vastaan. Uutistoimisto Irna kertoi Gholamreza Ansarin lausunnoista varhain tänään, mutta sanoi myöhemmin kyseessä olleen käännösvirheen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.