Mainos

Britannian EU-vaaleissa draamaa - ministeririvit harvenevat

Kun Britannian vaaliuurnat illalla sulkeutuivat, ilmoitti jälleen yksi hallituksen ministeri erostaan. Nyt eroamassa on Britannian työ- ja eläkeministeri James Purnell, joka kehotti eroilmoituksensa yhteydessä myös pääministeri Gordon Brownia jättämään tehtävänsä. Tänään hallituksesta erosi myös puolustusministeri John Hutton. Hänen kerrotaan eroavan perhesyistä.

Brownin työväenpuolueen odotetaan kärsivän pahan tappion Euroopan parlamentin vaaleissa ja putoavan vasta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Tulokset julkistetaan sunnuntaina.

Purnell arvioi, että työväenpuolue pystyy taistelemaan tulevissa parlamenttivaaleissa opposition konservatiiveja vastaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Brown siirtyy syrjään.

Purnellia on tituleerattu työväenpuolueen nousevaksi tähdeksi. Hän on nyt viides ministeri ja kolmas hallituksen ministeri, joka on eronnut tehtävistään viime päivinä. Useimpien ministerierojen taustalla on ollut Britanniaa ravisteleva kulukorvausskandaali, mutta Purnellia ei siihen ollut liitetty.

Sun- ja The Times -lehdille lähettämässään kirjeessä James Purnell tähdentää, ettei hän havittele johtajuutta työväenpuolueessa vaan haluaa käynnistää keskustelun. Kirjeensä sanoman hän kohdistaa kuitenkin työväenpuolueen johtajalle Gordon Brownille.

- Nyt uskon, että jatkuneen johtajuutesi vuoksi konservatiivien voitto (seuraavissa parlamenttivaleissa) on enemmän, eikä vähemmän, todennäköistä. Se voisi olla tuhoisaa maallemme, Purnell kirjoittaa. - Siksi kehotankin sinua väistymään syrjään antaaksesi puolueellemme mahdollisuuden taistella voitosta. Siten olen eroamassa hallituksesta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n politiikan toimittaja Nick Robinsonin mukaan kyseessä oli pääministeri Brownille ensimmäinen suora haaste hallituksessa istuvalta ministeriltä. - Eroilmoitus oli samalla viesti muulle puolueelle siitä, että sen tulisi päättää kannastaan Brownin johtajuuden suhteen.

Pääministeri Brown on edustajansa välityksellä kommentoinut Purnellin eroa lyhyesti. Pääministerin kerrotaan olevan pettynyt eropäätökseen ja hän aikookin ryhtyä heti korjaamaan hallituksen kokoonpanoa.

(MTV3-BBC)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.