Britannian EU-äänestyksestä väiteltiin kiivaasti Wembley-areenalla

Britanniassa maan EU-jäsenyyden kannattajat ja vastustajat ovat ottaneet yhteen viimeisessä suuressa tv-väittelyssä ennen huomista kansanäänestystä.

Maahanmuutto, talous sekä Britannian itsemääräämisoikeus ja asema maailmassa aiheuttivat EU-leirien välille kiivasta sananvaihtoa. Kumpikin leiri toi asiantuntijoiden mukaan kantansa esiin vahvasti ja sai yleisön innostumaan, eikä selvää voittajaa ollut kaksituntisen väittelyn jälkeen mahdollista julistaa.

EU-eron kannattajien johtohahmo, entinen Lontoon pormestari Boris Johnson sai yleisön jopa taputtamaan seisaaltaan sanoessaan, että huomisesta voi tulla "Britannian uusi itsenäisyyspäivä".

EU-eron vastustajien leirissä vahvimpina väittelijöinä esiintyivät Lontoon nykyinen pormestari Sadiq Khan sekä konservatiivipuolueen Skotlannin-johtaja Ruth Davidson. EU-jäsenyyden säilyttämistä ajava pääministeri David Cameron ei osallistunut väittelyyn.

Britannian yleisradion BBC:n järjestämä väittely käytiin Lontoon Wembley-areenalla 6000 katsojan edessä.

"Britannian kykyjä vähätelty"

Britannian EU-eroa puoltavien mukaan maan mahdollisuuksista pärjätä itsekseen on annettu vähättelevä kuva. Boris Johnson sanoi väittelyssä, että EU muun muassa jarruttaa Britannian kaupankäynnin kehitystä muun maailman kanssa.

Johnson myös kiisti vastapuolen väitteet siitä, että Eurooppa asettaisi EU-eron jälkeen Britannialle tullimaksuja ja veroja. Esimerkiksi Saksa olisi Johnsonin mukaan "mielipuolinen", jos se toimisi näin.

EU:n kannattajat korostivat väittelyn tuoksinassa useaan otteeseen eri alojen asiantuntijoiden arvioita, joiden mukaan Britannian tulevaisuus on turvatumpi unionissa kuin sen ulkopuolella.

EU-jäsenyyden kannattajien päätöspuheenvuorossa Ruth Davidson totesi, että brittiäänestäjien on oltava kannastaan "täysin varmoja", sillä kansanäänestyksen jälkeen "paluuta vanhaan ei ole".

"Pelko" vastaan "viha"

Väittelyn aikana EU-eron vastustajat ja kannattajat toistivat jo tutuiksi tulleet syytökset toistensa kampanjoita kohtaan.

EU:sta irtaantumista kannattavat luonnehtivat vastapuolen kampanjaa "pelon projektiksi", jolla on pyritty maalaamaan vain uhkakuvia EU-eron jälkeisestä maailmasta. EU-jäsenyyden kannattajat vastasivat kutsumalla Brexitiä ajavien kampanjaa "vihan projektiksi", joka levittää valheita, epäluuloja ja rasismia maahanmuuttajia kohtaan.

Sadiq Khan totesi EU-eron puoltajien muun muassa pelotelleen brittejä jatkuvasti turhaan Turkin liittymisellä unioniin.

– Turkki ei ole liittymässä EU:hun, Khan sanoi.

Vastapuolen mukaan Britannia on kuitenkin "pyrkinyt edistämään" Turkin jäsenmahdollisuuksia.

Huomisesta kansanäänestyksestä on ennakoitu tiukkaa. Siihen on rekisteröitynyt ennätysmäärä äänestäjiä. Uurnille aikoo 46,5 miljoonaa äänioikeutettua.

Lue myös:

    Uusimmat