Mainos

Britannia uudistaa ydinaseohjelmaansa

Uudistussuunnitelman arvioidaan maksavan noin 30 miljardia euroa.

Britannian pääministeri Tony Blair ilmoittaa maan aikovan tulevaisuudessakin pysyä ydinasevaltiona. Blairin mukaan Britannia valmistautuu uudistamaan asearsenaaliaan hankkimalla uusia ydintaistelukärjin aseistettuja sukellusveneitä korvaamaan vanhaksi käynyttä laivuetta.

-Emme voi olla varmoja, ettemme joutuisi tulevina vuosikymmeninä kohtaamaan merkittävää ydinuhkaa strategisia etujamme vastaan, Blair selitti ratkaisua.

-On myös muistettava uusi, mahdollisesti vaarallinen uhka Pohjois-Korean ja Iranin kaltaisilta mailta. Olisi harkitsematonta ja vaarallista, jos Britannia yksin päättäisi luopua omasta ydinpelotteestaan.

Hanke maksaa 30 miljardia euroa

Britannian ikääntyvän Trident-ohjusjärjestelmän kohtalo on herättänyt maassa paljon keskustelua. Sen korvaamista kokonaan uudella järjestelmällä on pidetty liian kalliina myös Blairin oman työväenpuolueen riveissä. Nyt esitellyn uudistussuunnitelman arvioidaan maksavan noin 30 miljardia euroa.

Hankkeen kovaa hintaa mananneita puoluetovereita miellyttänee se, että Blair lupasi jatkaa vanhojen amerikkalaisvalmisteisten ohjusten käyttöä vielä jopa vuosikymmeniä. Yhdysvallat on luvannut antaa Britannialle apua vanhojen ohjusten teknologian päivittämisessä.

Useat vaikutusvaltaiset kansalaisjärjestöt ja poliitikot ovat vaatineet jo vuosikymmenten ajan Britanniaa luopumaan ydinohjelmasta, jota ne pitävät kalliina ja vaarallisena jäänteenä kylmästä sodasta.

Blairin mukaan hallitus saattaa uudistusprosessin aikana päätyä vain kolmen ydintaistelukärjin aseistetun sukellusveneen laivueeseen. Tällä hetkellä Trident-laivueeseen kuuluu neljä sukellusvenettä, joiden on määrä poistua käytöstä vuoden 2022 tienoilla.

Blair lupasi arvostelijoille, että maa vähentää uudistusprosessin aikana hallussaan olevien ydintaistelukärkien määrää viidenneksellä. Nyt niitä on maan laivastotukikohdissa noin kaksisataa.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.