Mainos

Britannia toisti tukensa EU:n perustuslaille

Britannia antoi tiistaina selkeän tukensa EU:n perustuslain luomiselle.

Ulkoministeri Jack Straw ilmoitti, että tavoitteena on perustuslain kirjaaminen. Straw'n mukaan se on EU:n tulevaisuuskonventin keskeinen päämäärä.

Kanta ei ole uusi, sillä pääministeri Tony Blair sanoi jo viime vuonna Varsovassa unionin tarvitsevan oman perustuslain. Yksityiskohtiin tai lain sisältöön brittijohtajat eivät ole vielä julkisuudessa puuttuneet.

Edinburghissa Skotlannissa puhunut Straw peräsi "kirjoitettua perustuslakia ihmisille ja Euroopan yhteisöille, ei poliittiselle eliitille". Hänen mukaansa perustuslaki selkeyttäisi toimivallan jakoa EU:n ja kansallisten hallitusten välillä.

-Tämä ei ainoastaan lisäisi EU:n toimintakapasiteettia. Se auttaisi eurooppalaisia äänestäjiä kytkeytymään instituutioihin, jotka toimivat heidän nimissään, Straw sanoi.

EU:n tulevaisuutta valmistelevan laajan neuvottelukunnan eli konventin odotetaan antavan ehdotuksensa perustuslaiksi syksyn aikana. Konventin ranskalainen puheenjohtaja Valery Giscard d'Estaing on ilmoittanut, että sopimuksen runko julkistetaan lokakuun puolivälissä.

Konventin tavoite on selkeyttää EU:n päätöksentekoa ja toimivallan jakoa, kun unioni ottaa uusia jäseniä. EU:hun liittyy todennäköisesti jo vuonna 2004 kymmenen uutta valtiota.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.