Mainos

Britannia: Suu- ja sorkkatauti levisi muualta

Britannian mukaan karjaa riepotteleva suu- ja sorkkatauti on tullut saarivaltakuntaan EU:n ulkopuolelta.

Maatalousministeri Nick Brownin mukaan suu- ja sorkkatauti voi olla peräisin Kaukoidästä tai Etelä-Afrikasta. -Brown kuvasi ongelman siten, että tauti on selvästi tuotu Englantiin, maatalousministeri Kalevi Hemilä kertoi Brysselissä. Brown kertoi eilen kokoontuneille maatalousministereille, että taudin virustyyppi olisi samaa lajia, jota on todettu Japanissa, Koreassa, Mongoliassa ja Etelä-Afrikassa.

Esimerkiksi Etelä-Afrikasta voi tuoda lihaa tietyiltä alueilta, vaikka muualla maassa esiintyisi suu- ja sorkkatautia. Ruoan turvallisuudesta vastaava komissaari David Byrne sanoi, että taudin tulo liittyy todennäköisesti laittomasti maahan tuotuihin elintarvikkeisiin. Näitä olisi sitten käytetty eläinten rehuna. Hemilä totesi kyseessä olevan "briteille sopivan selityksen", mutta toisaalta hän katsoi teorian selittävän, miksi tauti levisi niin nopeasti laajalle alueelle.

-On selvitetty, että ensimmäiset sairastuneet eläimet saivat taudin ruokajätteiden kautta, Hemilä sanoi.

Eiliseen mennessä Britanniasta oli löytynyt tautia 326 tilalta, joista yksi on Pohjois-Irlannissa. Hemilän mukaan Britanniassa ei olekaan enää kyse taudin torjumisesta vaan sen hävittämisestä. Tilanne on pahin Etelä-Skotlannissa ja Pohjois-Englannissa. Britannia on arvioinut, että ensimmäisessä vaiheessa on tuhottava ainakin 300 000 eläintä.

EU päättää muualta tulevasta lihasta

EU:n on määrä päättää tänään, miten kohdellaan muualta unionin alueelle tuotavaa naudanlihaa. EU on alustavasti sitä kannalla, että ainoastaan ns. ensimmäisen kategorian maat kuten Norja, Australia ja Uusi-Seelanti saisivat vapautuksen nautojen riskimateriaalien poistamisesta. Kyseiset maat katsotaan riskittömiksi hullun lehmän taudin osalta.

Euroopan unioniin tuodaan eniten lihaa Argentiinasta, jolla on kahden välisiä sopimuksia jäsenmaiden kanssa. EU on säätänyt Argentiinan lihalle tilapäisen tuontikiellon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.