Britannia selvittää BSE-kuolemia

Britannian terveysviranomaiset uskovat löytäneensä syyn siihen, miksi viisi ihmistä sairastui hullun lehmän tautiin pienessä Queniboroughin kylässä Pohjois-Englannissa. Tuoreen tutkimusraportin mukaan vanhanaikaiset teurastusmenetelmät olivat tartuntojen taustalla. Monen BSE tutkijan mukaan kyseessä on kuitenkin vain arvaus, jonka tarkoituksena on pitää kansa rauhallisena.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Arthur Baylissin 24-vuotias tytär Pamela menehtyi Creuzfeld Jacobin tautiin, joka tunnetaan paremmin hullun lehmän tautina. Siitä lähtien Bayliss on vaatinut viranomaisia selvittämään, mistä Pamela sai tartunnan.

Tiedämme, että CJD on sama sairaus kuin BSE karjassa, sanoo Arthur Bayliss. On ilmeistä, että tartunta on tullut karjasta, mutta emme tiedä miten he saivat tartunnan, Bayliss jatkaa.

Raportti vastatuulessa

Pamela Bayliss on yksi viidesta nuoresta, jotka ovat menehtyneet hullun lehmän tautiin pienessä Queniboroughin kylässä pohjois-Englannissa. Kun tauti on koko maassa vaatinut 95 kuolonuhria, Queniboroughin sairaustiheys on monituhatkertainen muuhun Britanniaan verrattuna.

Viranomaiset ovat selvittäneet tautikeskittymän syitä, ja tänään oli vastausten vuoro. Queniboroughin

-

tartunnat johtuvat tutkimusraportin mukaan vanhanaikaisista teurastustavoista. Paikalliset teurastamot poistivat naudoilta aivot teurastuksen yhteydessä. Raportin mukaan aivomassaa saattoii päästä kosketuksiin lihan kanssa, ja se johti taudin siirtymiseen eläimistä ihmisiin.

Tutkimusraportti on jo saanut osakseen ankaraa arvostelua. Monen johtavan BSE-tutkijan mielestä tutkmistulokset ovat pelkkiä arvauksia, eikä niistä pidä tehdä mitään johtopäätöksiä. Samanlaisia teurastusmenetelmiä on käytetty muuallakin Britanniassa, miksi vain Queniboroughissa tautitiheys on huipussaan. Samaa lihaa ovat kylässä syöneet vanhatkin ihmiset; miksi siis vain nuoret sairastuvat. Nämä ja monet muutkin kysymykset jäivät raportissa vastausta vaille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat