Britannia sekosi kuningattaren timanttijuhlasta

Britanniassa kunnialaukaukset jymisevät ja unioniliput koristavat kauppojen ja kotien ikkunoita, kun kuningatar Elisabet juhlii 60 vuottaan vallassa.

Juhlan kohokohdat ovat huomenna Thamesiä pitkin matkaava yli tuhannen veneen saattue ja maanantaina Buckinghamin palatsin edustalla järjestettävä konsertti, jossa esiintyy muiden muassa Paul McCartney ja Elton John. Moni britti on juhlinnassa mukana täysin rinnoin.

– Olen melko isänmaallinen. Kannatan timanttijuhlaa. Olen ylpeä siitä että meillä on kuningatar maassamme, sanoo autonsa Britannian lipulla koristellut Deborah Brooker.

Hulppeat juhlat maksavat pitkän pennin, varsinkin ylimääräisen vapaapäivän vuoksi, mutta monen mielestä kuningatar on juhlansa ansainnut.

– Totta kai! Ja hän on vielä täydessä vauhdissa! Monet ajattelevat että kuningattarella on helppo elämä, mutta hän on valtionpäämies, hänellä on paljon tekemistä, Brooker jatkaa.

Lontoolainen Fiona Elizabeth Walsh on samaa mieltä:

– Tietenkin se on juhlinnan arvoista, hän on kuningattaremme!

Monarkia jakaa mielipiteet

Tuoreen tutkimuksen mukaan monarkian kannatus hipoo juhlavuonna ennätyslukemia. Monarkian vastustajilla kuningattaren juhlinta nostaa kuitenkin karvat pystyyn.

– Olen melko vihainen sen vuoksi. 60 vuoden jakso saman, ilman vaaleja valitun valtionpäämiehen kanssa ei ole syy juhlia, tasavallan puolesta kampanjoivan Republic-järjestön johtaja Andrew Child sanoo.

Monarkian puolustajien mielestä kuningashuone tuo Britannialle hyvää julkisuutta, Childin mielestä asia on päinvastoin:

– Se on erittäin kehnoa PR:ää ja huono asia ulkopolitiikallemme, koska yritämme edistää demokratiaa maailmassa. Kuningatar kutsui hiljattain diktaattoreja päivälliselle. On häpeällistä, että valtionpäämiehemme toimii näin.

Laaja osuus briteistä ajattelee asiaa käytännönläheisemmin: monarkia ei ole ongelma niin kauan kuin se tuo turisteja maahan.

– Meidän täytyy lypsää siitä rahaa niin kauan kuin voimme. Jos meillä olisi presidentti, olisimme enemmän kuin muut maailman maat, Simon Dunster pohtii.

– Meillä on jo parlamentti ja pääministeri, emme tarvitse enää presidentinvaalien aiheuttamaa vaivaa. Presidenttikin maksaisi rahaa, Richard Hales sanoo.

Monarkian kannatus kiteytyy kuningattareen

Kuninkaallisia tutkineen professori Michael Billigin mielestä monarkian korkea kannatus johtuu siitä, että kuningashuone on välttynyt viime aikoina suuremmilta skandaaleilta ja 85-vuotias kuningatar nauttii henkilökohtaista arvostusta.

– Meillä on nyt reilusti yli eläkeikäinen monarkki, joka näyttää tekevän työnsä, ja ihmiset pitävät siitä, Billig sanoo.

Moni epäilee, että monarkian kannatus laskee kuningatar Elisabetin jälkeen.

– Nyt juhlitaan, mutta en usko että kannatus on kovin syvää. Jos vallanperijä ei tee työtään sopivalla tavalla, kannatus laskee.

Prinssi Charles ei nauti suurta suosiota. Lähes puolet kansasta, myös Deborah Brooker, haluaisi kruunun siirtyvän suoraan prinssi Williamille.

– Hypätään Charlesin yli, hänestäkin on tulossa liian vanha. Minä kannatan Williamia ja Katea!

Tärkeintä yhdessäolo ja vapaapäivät

Olipa sitten monarkisti tai tasavallan kannattaja, varmaa on se että Britanniasta löytyy nyt sopiva tapa juhlia. Huomenna Piccadilly Circus ja suuri määrä muita katuja suljetaan juhlalounaita varten ja ihmiset nauttivat ylimääräisistä vapaapäivistä.

– Monella on suunnitelmia ja Lontoossa on lukuisia festivaaleja, mutta niillä ei ole mitään tekemistä timanttijuhlan tai kuningattaren kanssa, sanoo Ester McGeney.

Professori Billig uskoo, että valtaosa briteistä ei juhli kuningatarta ajatellen.

– Timanttijuhla merkitsee useimmille vapaapäivää töistä ja mahdollisuutta juoda muutamat juhlajuomat! Suurimmalle osalle tärkeintä on pitää hauskaa, ja kuningatar tarjoaa tähän syyn.

Lue myös:

    Uusimmat