Mainos

Britannia saamassa pahasti takkiinsa EU:n nimityskiistassa

Britannia valmistautui torstaina murskatappioon Belgian Ieperissä, jossa EU-maiden johtajat sovittelivat jäsenmaiden välejä repivää kiistaa tulevan EU-komission puheenjohtajuudesta.

Luxemburgilaista Jean-Claude Junckeria vastustavan Britannian tappio näyttää selvältä, sillä sen liittolaiset ovat viime päivinä loikanneet yksi toisensa jälkeen Junckerin tukijoiden puolelle.

Pääministeri David Cameron on vannonut käyvänsä taistelun loppuun asti ja vaatinut jäsenmaiden äänestävän nimityksestä perjantaina. 

Kaksipäiväiseen EU-huippukokoukseen osallistuvan pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan riidan jättämiä jälkiä voitaisiin paikkailla siten, että Britannian toiveet huomioitaisiin EU:n talouspolitiikassa. 

-Paras tie ulos tästä on se, että erittäin pätevä Jean-Claude Juncker valitaan, mutta sellaisella agendalla, joka on talouspoliittisesti lähempänä brittejä. 

Se tarkoittaisi Stubbin mukaan panostamista EU:n sisämarkkinoihin ja maailmankaupan vapauttamiseen eli ennen muuta EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimuksen edistämiseen. Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi olevansa valmis yhteistyöhön Britannian kanssa. 

Cameron ei taivu  

 Myönnytykset eivät kuitenkaan välttämättä riitä Cameronille. Hän on alusta lähtien kampanjoinut Junckeria vastaan joko-tai-periaatteella: toisin kuin hänen kollegansa esimerkiksi Italiassa, Cameron ei ole ollut valmis myönnytyksiin vaan on vannonut käyvänsä taistelun loppuun asti.

-Voi hyvin olla, että Cameron kaatuu tässä kysymyksessä saappaat jalassa, Stubb sanoi.  

Häviön takia Cameronin on arvioitu menettävän kotimaassa uskottavuuttaan EU-neuvottelijana. Toisaalta tappio antaa hänelle tilaisuuden esiintyä loppuun asti taistelleena sankarina. 

Cameron on pelannut EU-politiikassaan uhkapeliä siitä saakka, kun hän viime vuoden alussa lupasi neuvotella Britannian EU-jäsenyyden ehdot uusiksi ja järjestää sen jälkeen kansanäänestyksen jäsenyydestä. 

Brittimediassa on epäilty, että paine Britannian eroon EU:sta kasvaa nimikiistassa koetun tappion jälkeen. Stubb ei usko tähän. 

-Turha ennakoida näitä. Meidän intressissä on, että Britannia jatkaa EU:n täysivaltaisena jäsenenä.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.