Mainos

Britannia rajoittaa maahantuloa uusista EU-maista

Britannia ei rajoittanut mitenkään vuonna 2004 työtä hakevien muuttoa maahan, kun kahdeksan Itä-Euroopan maata liittyi EU:hun.

Britannia rajoittaa Romaniasta ja Bulgariasta tulevien kansalaisten pääsyä työmarkkinoilleen sen jälkeen, kun maat liittyvät EU:n jäseniksi ensi vuonna. Alemman koulutuksen saaneita työnhakijoita otetaan vastaan vain 20 000.

Sisäministeri John Reid sanoi tänään, että koulutettuja työnhakijoita otetaan Britannian tarpeita vastaava määrä. Sen sijaan vähemmän koulutetuilla ei hänen mukaansa ole "automaattista oikeutta" tulla töihin Britanniaan.

Reidin mukaan on tärkeää löytää tasapaino talouden tarpeiden ja julkisten palvelujen turvaamisen välillä.

Työvoiman rajoituksia tarkastellaan vuosittain, ja tarkoitusta varten nimitetty komitea päättää kiintiöistä. Britannia ei rajoittanut työtä hakevien muuttoa, kun kahdeksan Itä-Euroopan maata liittyi EU:hun vuonna 2004.

Tämän vuoden elokuuhun mennessä maahan oli muuttanut 400 000 ihmistä uusista jäsenmaista. Ennakkoon maahantulijoita uskottiin olevan vuodessa 5000-15 000.

Komissio pahoitteli

EU:n komissio pahoitteli Britannian päätöstä. Komission edustaja huomautti, että vanhojen jäsenmaiden talous on kohentunut sen jälkeen kun unioni laajentui edellisen kerran vuoden 2004 toukokuussa. Tuolloin EU:hun tuli kymmenen uutta jäsentä, enimmäkseen entisiä itäblokin maita.

Edustajan mukaan on valitettavaa, jos työmarkkinansa edellisellä kerralla uusille tulijoille avanneet maat sulkevat nyt rajansa Bulgariasta ja Romaniasta tulevilta työnhakijoilta.

Bulgaria ilmoitti oitis harkitsevansa samansuuntaisia vastatoimia Britanniaa vastaan.

- Meidän mielestämme tällainen päätös asettaa meidät eriarvoiseen asemaan niiden 10 maan kanssa, jotka liittyivät EU:hun 2004, sanoi Bulgarian ulkoministeriön edustaja Dimitar Tsantshev.

Romanian pääministeri Calin Popescu Tariceanu huomautti puolestaan, että Britannian päätös saattaa aikanaan osoittautua "huonoksi sijoitukseksi".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.