Mainos

Britannia oikeuteen viinamatkojen rajoittamisesta

EU katsoo Britannian rajoittavan kansalaistensa alkoholin ja tupakan tuontia naapurimaista vastoin sisämarkkinasääntöjä.

EU:n komissio vahvisti vievänsä Britannian EY:n tuomioistuimeen, koska se katsoo Britannian rajoittavan kansalaistensa alkoholin ja tupakan tuontia naapurimaista vastoin sisämarkkinasääntöjä. Britit käyvät ahkerasti viini- ja tupakkaostoksilla Ranskassa, koska ne ovat naapurimaassa paljon halvempia. Osa heistä myy hankkimansa tuotteet ystäville ja perheenjäsenille ilman voittoa.

Komission pitää tuonnille asettuja rangaistuksia kohtuuttomina ja katsoo niiden olevan vastoin sisämarkkinasääntöjä eli tavaroiden, palvelujen ja ihmisten vapaata liikkumista jäsenmaasta toiseen. EU ja Britannia ovat kiistelleet asiasta kolmisen vuotta. Britannia on asettanut rajoituksia muiden muassa tuotavien tuotteiden määrälle. Myös suurten autojen käytöstä matkoilla on joutunut maksamaan ylimääräistä. Britannia on perustellut ratkaisujaan muiden muassa salakuljetuksen estämisellä.

Britannia on muistuttanut, että esimerkiksi tupakkatuotteita koskeva rajoitus on paljon korkeampi kuin EU:n suositus. Salakuljetuksen estämiseksi ja tullin työn helpottamiseksi EU on antanut ohjeet, joiden mukaan matkustajat voivat tuoda toisesta EU-maasta 10 litraa väkeviä, 90 litraa viiniä ja 120 litraa olutta. Pohjoismaiden terveysministerit haluavat tuontirajojen puolittamista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.