Mainos

Britannia lupaa tutkia huolellisesti tiedot Irakin siviiliuhreista

Britannian ulkoministerin mukaan maan hallitus suhtautuu erittäin vakavasti tietoihin, joiden mukaan Irakissa on kuollut 100 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen.

Britannian ulkoministeri Jack Straw ilmoitti tänään, että hallitus suhtautuu "erittäin vakavasti" raporttiin, jonka mukaan Irakissa on kuollut noin 100 000 siviiliä sen jälkeen kun Yhdysvaltain johtama sota Irakia vastaan alkoi maaliskuussa 2003.

- Tämä on todellakin korkea arvio, Straw sanoi BBC:n radiohaastattelussa.

Amerikkalaisen Johns Hopkins Bloombergin kansanterveysoppilaitoksen tutkimus julkaistiin brittiläisessä lääketieteen aikakauslehdessä Lancetissa tänään.

Tutkimuksen mukaan suurin osa uhreista on kuollut väkivaltaisuuksissa ja monet heistä ovat naisia ja lapsia. Erityisen paljon siviilejä on kuollut Yhdysvaltain ilmaiskuissa.

Straw'n mukaan hallitus ei ole vielä ehtinyt tutustua raporttiin, mutta "koska Lancet julkaisee sen, meidän epäilemättä täytyy suhtautua siihen erittäin vakavasti".

Tutkimuksen luvut perustuvat tutkijoiden haastatteluihin Irakissa, ja ne ovat huomattavasti aiempia suurempia. Aiemmin on arvioitu, että irakilaisia siviilejä on kuollut runsaat 16 000 ja sotilaita noin 6370. Tutkijat vertailivat kuolinlukuja runsaat 14 kuukautta ennen miehitystä ja runsaat 17 kuukautta sen alkamisen jälkeen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.