Mainos

Britannia: Lisää aikaa asetarkastajille

Britannia hakee muutosta YK:n päätöslauselmaehdotukseen niin, että Irak saisi lisää aikaa aseistariisuntaan. Myös Yhdysvallat vihjaa olevansa valmis myönnytyksiin.

Britannia on ehdottanut kompromissia YK:n turvallisuusneuvoston Irakia koskevasta päätöslauselmasta, diplomaattilähteet kertoivat tänään. Muutos antaisi Irakille lisää aikaa aseistariisuntaan. Ei ole vielä varmaa, liittääkö Britannia ehdotuksensa Yhdysvaltain kanssa kirjoittamaansa esitykseen, vai tarjoaako maa turvallisuusneuvostolle erillistä tekstiä.

Muiden muassa Meksiko, Pakistan ja Chile eivät ole vielä ilmaisseet kantaansa Irakin kysymyksestä.
Asetarkastusten saama jatkoaika voisi vakuuttaa epävarmat maat sotilaallisten toimien välttämättömyydestä, diplomaatit epäilevät.

Yhdysvaltojen kanta Britannian harkitsemaan muutokseen ei vielä ole selvillä.

Yhdysvallat valmis myönnytyksiin

Yhdysvallat on valmis myönnytyksiin mahdollisen uuden Irak-päätöslauselman sanamuodosta ja ehdoista päätettäessä, viestitti Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer tänään.

-Päätöslauselman muodosta päätetään yhdessä liittolaistemme kanssa. Se ei ole kiveen hakattu, Fleischer sanoi.

Fleischer jatkoi presidentti George Bushin olevan "luottavainen" sen suhteen, että turvallisuusneuvosto lopulta hyväksyy päätöslauselman.

Torstain tietojen mukaan Yhdysvallat ei ole lähelläkään saada tarvittavaa yhdeksää ääntä päätöslauselman taakse, vaikka Ranska, Venäjä tai Kiina eivät käyttäisikään veto-oikeuttaan.

Turvaneuvoston huomiseen istuntoon odotetaan ainakin 11 maan ulkoministerejä. Asetarkastajien johtajien Hans Blixin ja Mohammed ElBaradein on määrä esittää kokouksessa raporttinsa. Kokous alkaa kello 17 Suomen aikaa.

Bushin odotetaan myös puuttuvan Irakin tilanteeseen varhain aamulla Suomen aikaa pitämässään lehdistötilaisuudessa. Hänen ei kuitenkaan uskota vielä julistavan sotaa Irakille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 06.03.2003)

Britannia ja Yhdysvallat suunnittelevat uhkavaatimusta, jota noudattaen Irak voisi välttyä sodalta.
(Kymmenen uutiset 06.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.