Mainos

Britannia leikkaa puolustusmenoja

Britannia ilmoitti tänään supistavansa puolustusmenojaan 700 miljoonalla punnalla eli noin 6,3 mrd markalla. Samalla Britannian hallitus vakuutti, että brittijoukkoja voidaan jatkossakin lähettää nopeasti kriisipisteisiin maailmalla.

Supistukset on tarkoitus tehdä kolmessa vuodessa. Kaikkiaan noin 22 miljardin punnan puolustusmenoja leikataan jo ensimmäisenä vuonna 500 miljoonalla punnalla. Leikkausohjelman esitteli parlamentille puolustusministeriGeorge Robertson. Supistukset koskevat niin maa-, meri- kuin ilmavoimiakin. Yksi ohjelman keskeisiä ajatuksia on, että asevoimien tulee kyetä toimimaan nopeasti ja tehokkaasti sekä rauhanturvaajina että varsinaisina taistelujoukkoina.

-Kylmän sodan jälkeisessä maailmassa meidän on oltava valmiit menemään kriisien luo eikä vain odotettava, että ne tulevat tänne, Robertson muotoili.

Menojen supistuksiin pyritään tehostamalla varainkäyttöä, myymällä asevoimien omaisuutta ja yhdistämällä toimintoja. Robertson arvioi, että säästöt merkitsevät puolustusmenojen alenemista kolme prosenttia vuosiin 2001-2002 mennessä. Säästöohjelmaa on laadittu Robertsonin johdolla runsas vuosi. Suuri osa siitä vuosi jo etukäteen lehdistölle - puolustusministerin suureksi harmiksi. Robertson ilmoittikin tänään aloittavansa tutkimukset siitä, miten ohjelma vuosi lehtiin eilen. Robertsonin mukaan Britannia rakentaa kaksi uutta lentotukialusta, joiden kustannuksiksi on arvioitu kahdeksan miljardia puntaa. Laivaston fregattien ja hävittäjien määrä vähennetään 35:stä 32:een.

Laajaa vastustusta työväenpuolueen piirissä kohdanneet Trident-sukellusveneet säilytetään, mutta jokaisen ydintaistelukärkien määrä vähennetään puoleen eli 48:aan. Ilmavoimat ja laivasto yhdistävät pystysuoraan nousevat Harrier-hävittäjänsä yhteiseen komentoon. Yhteiseen komentoon siirretään myös Britannian 400 sotilashelikopterin laivue. Uusien aseiden ostot suunnitellaan tarkasti hukkaerien minimoimiseksi. Maavoimiin tulee 3 300 uutta virkaa, ja Saksassa palvelevista 22 000 brittisotilaasta kotiutetaan 2 300. Saksasta vedetään myös kolme panssarivaunurykmenttiä. Robertson alleviivasi puheessaan Britannian sitoumuksia kansainväliselle yhteisölle. Hän painotti brittien kykenevän nopeaan toimintaan tarvittaessa.

-Valmiina olevista joukoistamme tulee olemaan tarvittaessa YK:n käytössä paljon aiempaa suurempi osa, hän huomautti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.