Mainos

Britannia kieltämässä ihmiskloonauksen

Britanniasta on tulossa maailman ensimmäisen ihmisen kloonauksen kieltävä maa.

Ihmiskloonaus puhuttaa

Britannian hallitus ilmoitti tänään, että se aikoo esittää hyväksyttäväksi lakia, joka kieltäisi ihmiskloonauksen. Terveysministeri Alan Milburnin mukaan nykyjärjestelmä, jossa kloonausta valvotaan lisenssillä, pitäisi muuttaa sellaiseksi, että siitä määrättäisiin lailla.

Milburn puhui tänään lääkäreille ja tutkijoille Newcastlessa. Nykyisin Britanniassa kloonausta valvoo sitä varten perustettu elin, jonka toimintakäytännöt voivat kuitenkin muuttua koska tahansa, ja se voi antaa lisenssin kloonausta varten.

Milburnin mielestä kloonauksen kieltäminen lisenssijärjestelmällä ei riitä, vaan siitä on saatava laki. Hän aikoo antaa asiasta lakiesityksen hyvin pian. Kloonausta valvovan elimen on tarkoitus antaa geenitutkimuksen etiikkaa koskeva raportti muutaman kuukauden sisällä.

Ongelmia on esiintynyt erityisesti vakuutusyhtiöiden halussa löytää niin sanottu geneettinen alaluokka, toisin sanoen henkilöt, joilla on jokin geeniperäinen sairaus. Geeniteknologia tarjoaa Milburnin mukaan kuitenkin suurta potentiaalista hyötyä sairauksien hoitamiseen.

Ihmistä ei ole vielä kloonattu

Milburnin mukaan Britannian tulee pyrkiä maailman kärkeen terveydenhoidon geenitutkimuksissa. Siihen ei kuitenkaan päästä ilman tiukkojen rajojen asettamista geenitutkimukselle, jotta kansa vakuuttuu hankkeiden turvallisuudesta. Yksikään tutkijaryhmä ei ole tähän mennessä kloonannut ihmistä.

Asiantuntijoiden mukaan siihen tarvittava teknologia ei ole vielä täysin kehittynyt. Aiemmin tänään Independent-sanomalehti ennätti kertoa, että Britanniasta on tulossa maailman ensimmäinen ihmisen kloonauksen kieltävä maa.

Esityksessä kiellettäisiin kokonaan tällä hetkellä erillisten lupien mahdollistamat ihmisen kloonaukset. Käytännössä kielto olisi nykytilanteen varmistava, sillä lupia myöntävä viranomainen on tähän asti torjunut ihmiskloonausluvat.

Pääministeri Tony Blairin hallituksen tulkitaan pyrkivän lakiesityksellä hillitsemään kansan geeniteknologiaan kohdistamia pelkoja. Geeniteknologian voittokulkuun uskoville tiedemiehille hallitus muistuttaa perusteluissaan, että kehitystä ei tapahdu ilman yhteisesti sovittuja rajoja.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.