Mainos

Britannia karkottaa neljä venäläisdiplomaattia

Britannia on keskeyttänyt myös viisumineuvottelut Venäjän kanssa.

Entisen venäläisagentin murha kiristää jälleen Venäjän ja Britannian välejä. Britannia ilmoitti tänään karkottavansa neljä venäläisdiplomaattia, koska Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta Aleksandr Litvinenkon murhasta epäiltyä Andrei Lugovoita oikeuden eteen Britanniaan.

Venäjän ulkoministeriö tuomitsi Britannian päätöksen heti moraalittomana ja provokatiivisena tekona, jolla on vakavat seuraukset maiden suhteille.

Britannian ulkoministeri David Miliband perusteli diplomaattien karkotusta tarpeella lähettää Venäjälle selkeä viesti Litvinenko-tapauksen vakavuudesta. Britannia on myös keskeyttänyt Venäjän kanssa käymänsä neuvottelut viisumihelpotuksista ja harkitsee muitakin toimia.

Lugovoi tyrmäsi jälleen tänään Britanniassa häntä vastaan nostetun murhasyytteen "röyhkeinä valheina".

Venäjän nykyhallinnon arvostelijana tunnettu Litvinenko menehtyi radioaktiiviseen poloniumiin lontoolaissairaalassa viime marraskuussa. Litvinenko oli kuollessaan Britannian kansalainen, joka kärsi "hirveän ja vitkallisen kuoleman", Miliband muistutti parlamentissa.

Litvinenkon tavoin Lugovoi on entinen Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijä.

Venäjä saattaisi karkottaa brittidiplomaatteja

Venäjän ulkoministeriö ei heti kertonut miten se vastaa Britannian karkotuspäätökseen. Birminghamin yliopiston Venäjä-tuntija Derek Averre veikkasi Venäjän tyytynevän brittidiplomaattien karkotukseen, koska järeämmät toimet eivät olisi Moskovan edun mukaista.

Moskovassa Venäjän parlamentin alahuoneen duuman IVY-valiokunnan puheenjohtaja Andrei Kokoshin ennusti Britannian joutuvan kärsimään enemmän kuin Venäjä "etenkin taloudellisina tappioina".

Britannia ei ole karkottanut venäläisdiplomaatteja kymmeneen vuoteen. Lähtöpassit saa neljä tiettyä Venäjän Lontoon-suurlähetystön työntekijää. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kyse lienee diplomaattistatuksella toimivista tiedustelutyöntekijöistä.

Venäjä katsoo, että Lugovoin luovuttaminen brittioikeuteen olisi vastoin maan perustuslakia. Britannian mukaan Lugovoi voi päätyä oikeuteen, jos hän lähtee Venäjältä muuhun maahan ja luovutetaan sieltä Britanniaan.

Murha säikäytti monia, koska radioaktiivista polonium 210-isotooppia löytyi pitkin Lontoota muun muassa Litvinenkon ja hänet ennen myrkytystä tavanneen Lugovoin jäljiltä.

Kohu kiihtyi Litvinenkon syytettyä ennen kuolemaansa kohtalostaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Kreml on kiistänyt yhteydet Putinin arvostelijana tunnetun Litvinenkon kuolemaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.