Mainos

Britannia julkisti jättimäisen pankkitukipaketin

Britannian hallitus on julkistanut jättimäisen tukipaketin maan pankkijärjestelmän auttamiseksi. Johtavia brittipankkeja tuetaan peräti 50 miljardilla punnalla eli noin 64 miljardilla eurolla.

Hallituksen edustajan mukaan pankkisektorilla on tarkoitus tehdä huomattavia rakennejärjestelyjä, joilla se saadaan taas vakaalle pohjalle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahdeksan brittipankkia osittain kansallistetaan. Valtio aikoo ostaa veronmaksajien rahoilla muun muassa Royal Bank of Scotlandin, HSBC:n ja Barclays-pankin osakkeita.

Lisäksi hallitus tarjoaa pankeille 200 miljardin punnan verran lyhytaikaista luottoa ja varaa 250 miljardia puntaa pankkien keskinäisten lainojen takauksiin. Britannian keskuspankki osallistuu operaatioon pumppaamalla markkinoille tuntuvasti lisärahoitusta.

Tukipaketista sovittiin pääministeri Gordon Brownin johdolla myöhään eilisiltana. Tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa Brown sanoi, että ratkaisu on kova kaikille osapuolille, mutta oikea Britannian kansan kannalta.

- Poikkeukselliset ajat vaativat rohkeita ja kauaskantoisia ratkaisuja, Brown sanoi.

Brownin mukaan Britannian tukipaketti eroaa olennaisesti Yhdysvalloissa hyväksytystä roskapankkiratkaisusta. Kun Yhdysvalloissa valtio ottaa kantaakseen roskalainojen riskit ja antaa suoraa rahallista tukea, Britanniassa valtio ostaa pankkien osakkeita ja odottaa saavansa sijoitukselleen myöhemmin vastinetta, pääministeri sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.