Mainos

Britannia julkistaa lakialoitteen päästöleikkauksista

Britanniasta saattaa tulla ensimmäinen maa, joka rajoittaa päästöjä lailla. Toteutuessaan laki rajoittaisi sitovasti hiilidioksidipäästöjä 26-32 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Britannian hallitus julkisti tiistaina lakialoitteen, jolla pyritään hidastamaan ilmaston lämpenemistä. Aikomuksena on leikata hiilidioksidipäästöjä 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Pääministeri Tony Blair luonnehti lakiluonnosta vallankumoukselliseksi ja sanoi sen osoittavan, että Britannia johtaa maailmaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Lakiesitys rajoittaa sitovasti hiilidioksidipäästöjä 26-32 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Laki tarkoittaa sitä, että jos Blairin hallitus tai mikä tahansa myöhempi hallitus ei täytä tavoitteita, se joutuu tästä oikeuteen.

- Lakiesitys on kansainvälinen virstanpylväs. Tämä on ensimmäinen kerta, kun mikään maa on asettanut itselleen laillisesti sitovia hiilidioksiditavoitteita. Tämä on tulevien sukupolvien ympäristösopimus, ympäristöministeri David Miliband suitsutti.

Lakiesitys menee parlamentin käsittelyyn, ja hallitus toivoo, että se saadaan voimaan ensi vuoden alkupuolella.

Esityksen mukaan kaikkien brittien on osallistuttava päästöjen alentamiseen, mutta elintasostaan heidän ei ministereiden mukaan tarvitse luopua. Päästöjen vähennykseen päästään muun muassa sijoittamalla tuuli-, aalto- ja aurinkoenergiaan.

Ympäristöryhmien mukaan vuoden 2050 tavoite pitäisi olla 80 prosenttia. Oppositio arvostelee puolestaan hallitusta siitä, ettei ehdotuksessa ole vuositavoitteita. Konservatiivien mukaan vuosittain asetetut päämäärät tuottaisivat varmemmin tulosta kuin pitkän aikavälin suunnitelmat.

Hallituksen mukaan taas vuosittaiset tavoitteet ovat liian jäykkiä ottamaan huomioon ilmaston vuosivaihteluja. Esityksen mukaan riippumaton komitea raportoi kuitenkin vuosittain edistymisestä tavoitteiden täyttämisessä.

EU-johtajat sopivat viime viikolla hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.