Mainos

Britannia ja Iran neuvottelevat

Britannia hakee Iran-kiistaan sopuratkaisua. Opiskelijat osoittivat mieltään Britannian lähetystön edustalla Teheranissa. Iran vangitsi viime viikolla 15 brittisotilasta aluevesirajojen rikkomisesta.

Britannia käy suoria neuvotteluja Iranin kanssa brittisotilaiden vapauttamisesta, kertoo Britannian puolustusministeri Des Browne.

Browne sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa toivovansa, että kiistaan saadaan pikainen ratkaisu diplomaattiteitse.

- Olemme halukkaita saamaan tämän asian ratkaistuksi niin pian kuin mahdollista diplomaattisin keinoin, ja käytämme joka ikistä ponnistusta päästäksemme tähän, Browne sanoi kertomatta tarkemmin neuvotteluista.

Iranilaiset opiskelijat osoittivat mieltään

Joukko iranilaisia opiskelijoita on osoittanut mieltä Britannian lähetystön edustalla Teheranissa. Opiskelijat heittivät rakennusta kivillä ja ilotulitteilla ja huusivat iskulauseita kuten "Kuolema Englannille!" ja "Kuolema Amerikalle!".

Opiskelijat vaativat Britanniaa pyytämään anteeksi sotilaidensa tunkeutumista Iranin aluevesille.

Iranin poliisi otti yhteen opiskelijajoukon kanssa. Britannian ulkoministeriöstä Lontoosta kerrottiin, ettei kukaan loukkaantunut. Lähetystössä oli paikalla useita diplomaatteja mielenosoituksen aikana.

Iranilaisten opiskelijoiden uutistoimisto Isna sanoi mielenosoittajien syyttäneen brittilähetystöä "vakoilukeskukseksi" ja vaatineen lähetystön sulkemista.

Iran valitti Britannialle lähetystöammuskelusta

Iran on lähettänyt Britannian Teheranin-lähetystöön virallisen valituksen. Sen mukaan brittijoukot piirittivät viime torstaina Iranin Basran-lähetystön Irakissa ja ampuivat ilmaan provosoivasti.

Britannia kiistää Iranin syytökset ja väittää laukausten kuuluneen brittisaattueesta, joka joutui väijytykseen lähetystön lähellä.

Iranin ja Britannian välit ovat kiristyneet sen jälkeen kun Iran vangitsi 15 brittisotilasta viime viikolla. Iranin mukaan sotilaat olivat sen aluevesillä. Britannia vaatii sotilaidensa välitöntä vapauttamista.

Britannia kertoi eilen lähettäneensä kirjallisen vastauksen Iranin noottiin. Maa on vaatinut Britannialta anteeksipyyntöä tapahtuneen johdosta.

Bush: Iranin vapautettava brittisotilaat

Yhdysvaltain presidentti George Bush.

Yhdysvaltain presidentti George Bush on ottanut kantaa Britannian ja Iranin kiistaan vangituista brittisotilaista.

Bush pitää Iranin tekoa "anteeksiantamattomana" ja vaatii, että Iranin on vapautettava sotilaat, joita hän kuvaa panttivangeiksi.

Camp Davidissa pitämässään lehdistötilaisuudessa Bush ilmaisi voimakkaan tukensa Britannian pääministerille Tony Blairille, jotta tämä onnistuisi ratkaisemaan kiistan rauhanomaisesti.

Myös EU ja YK ovat antaneet tukea Britannialle asiassa, mutta Venäjä on vaatinut YK:lta puolueetonta raporttia tapauksesta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.