Britannia ja Chile kiistävät Pinochet-sovun

Britannia ja Chile kiistivät tänään, että ne olisivat päässeet sopimukseen Augusto Pinochetin vapauttamisesta. Sopimuksen mukaan Pinochet vapautettaisiin Britanniassa ja Chile takaisi, että hän joutuu oikeuteen Chilessä.

Sopimuksesta kertoivat brittiläiset lehdet eilen. Lehtien mukaan brittiministerit katsovat, että palauttamisen hyväksyminen olisi paras tapa saattaa Pinochet oikeuteen horjuttamatta Chilen haurasta demokratiaa ja vaarantamatta maiden kauppasuhteita. Chilen ulkoministeri José Miguel Insulza vakuutti eilen Lontoossa, että Pinochet joutuu oikeuden eteen, mikäli hänen palautetaan Chileen.

Ulkoministeri kiisti kuitenkin neuvotelleensa luovutussopimuksesta.
-En sanoisi, että olemme tekemässä sopimuksia tai käymässä neuvotteluja. Itse asiassa emme ole käyneet neuvotteluja, joissa olisimme sanoneet antakaa hänet meille ja me tuomitsemme hänet, Insulza sanoi.

Chile lisäsi tänään painostustaan Britanniaa kohtaan, jotta se palauttaisi entisen diktaattorin Augusto Pinochetin Chileen tuomittavaksi. Ulkoministeri Insulzan mukaan sen paremmin Britannia kuin Espanjakaan eivät ole oikeita paikkoja 83-vuotiaan Pinochetin oikeudenkäyntiä varten.
-Uskon, että Espanjassa ja Britanniassa saataisiin vain vertauskuvallista oikeutta, koska te ette koskaan pysyisi selvittämään ja tutkimaan sitä, mitä Chilessä todella tapahtui, Insulza sanoi yleisradioyhtiö BBC:lle.
Chile on ulkoministerin mukaan ainoa paikka, jossa jonkinlaiseen oikeuteen ja totuuteen on todellinen mahdollisuus päästä, vaikkei tämäkään mahdollisuus ole varma.

Britannian sisäministerillä Jack Straw'lla on 11. joulukuuta asti aikaa päättää Pinochetin kohtalosta. Espanjalainen syyttäjä on pyytänyt Pinochetin luovuttamista Espanjaan vastaamaan mm. kansanmurhaa koskeviin syytöksiin.

Chilen sosialistisen puolueen johtaja Ricardo Nuñez puolestaan sanoi tänään espanjalaisen La Vanguardia -lehden haastattelussa, ettei Chile on valmis entisen diktaattorin oikeudenkäyntiin. Nuñezin mukaan ihanteellinen ratkaisu olisi se, että Chilen oikeusjärjestelmä olisi kehittynyt siihen pisteeseen, että Pinochet joutuisi vastuuseen teoistaan. Olosuhteita oikeudenmukaista ja tiukkaa oikeudenkäyntiä varten ei kuitenkaan vielä ole olemassa Chilessä, hän sanoi. Pinochetin luovuttamista Espanjaan ei tulisi missään oloissa sallia, Nuñez korosti. Tämä johtaisi hänen mukaansa poliittisiin levottomuuksiin ja väkivaltaan Chilessä.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat