Britannia: Irakin kriisi pahin sitten Persianlahden sodan

Britannian puolustusministeri George Robertson syytti tänään Irakin presidenttiä Saddam Husseinia pahimman kriisin lietsomista sitten Persianlahden sodan. Robertson varoitti myös, että Irakin johtajan aika on käymässä vähiin. Kuwaitissa lentotukikohdassa vierailleen Robertsonin mukaan Saddam Husseinin ei tulisi aliarvioida kansainvälisen yhteisön päättäväisyyttä. Voimankäytön mahdollisuus on yhä olemassa, hän varoitti.

Britannia on pitänyt 12 Tornado-hävittäjää Kuwaitissa alkuvuodesta lähtien, jolloin Irakin ja YK:n välinen edellinen asetarkastuskriisi päättyi rauhanomaisesti. Robertson on kiertomatkalla Kuwaitissa ja Bahrainissa keräämässä tukea maan Persianlahden arabiliittolaisilta. Irakin ja YK:n välinen asetarkastuskiista jatkui tänään samalla kun lisää asetarkastajia poistui Bagdadista. Irakilaiset sanomalehdet suhtautuivat halveksuen Yhdysvaltain sotilasiskun uhkaan sanoen, ettei Irak menettäisi mitään, vaikka Yhdysvallat toteuttaisi uhkauksensa ja hyökkäisi.

Viisi asetarkastajaa poistui Bagdadista tänään ja kymmenen oli määrä lähteä keskiviikkona. YK:n asetarkastusryhmän Unscomin henkilökuntaa on tämänkin jälkeen Irakissa vielä yli 100, joten ryhmä voi edustajansa mukaan jatkaa tarvittaessa työtään heti.

Kiistassa välittäjänä toimiva YK:n lähettiläs Prakash Shah kertoi keskustelleensa Irakin varapääministerin Tareq Azizin kanssa mahdollisesta YK:n pääsihteerin Kofi Annanin vierailusta Irakiin. Lähettilään mukaan parhaillaan Länsi-Saharassa olevalla Annanilla ei kuitenkaan ole aikeita matkustaa juuri nyt alueelle.

Irak ilmoitti lokakuun lopussa lopettavansa yhteistyön YK:n asetarkastajien kanssa kunnes YK:n turvallisuusneuvosto kumoaa Persianlahden sodan jälkeen käyttöön otetut Irakin vastaiset talouspakotteet.

Presidentti Bill Clinton on keskustellut ylimpien neuvonantajiensa kanssa, ja pitää edelleen kaikkia ratkaisuja avoimena. Kaksi tuntia kestäneessä neuvonpidossa pohdittiin keinoja painostaa Irakia päästämään asetarkastajat takaisin töihin alueelle. Päätöksiä aseellisen voiman käytöstä ei kuitenkaan vielä tehty. Hallituslähteiden mukaan Yhdysvallat haluaa löytää diplomaattisen ratkaisun kiistalle, vaikka iskuja keskeisiin sotilaskohteisiin harkitaan edelleen.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat