Mainos

Britannia hiljentyi Dianan hautajaisiin

Walesin prinsessan Dianan hautajaisista tuli tänään odotetusti kansan suuri surujuhla. Siunaustilaisuudessa Englannin kansallispyhätössä Westminster Abbeyssa parituhatta kutsuvierasta suri yhdessä kaduilla olevien miljoonien tavallisen kansalaisten kanssa. Hautajaissaatto ja siunaustilaisuus olivat vaikuttavia. Useimpien silmissä näkyi kyyneliä, kun Walesin kaartin ensimmäisen pataljoonan kahdeksan sotilasta kantoi prinsessan arkun kirkkoon.

Muistosanoissaan Dianan pikkuveli Spencerin jaarli Charles Spencer mainitsi, että elämä ilman Dianaa on hyvin vaikeaa. Kuitenkaan Dianaa ei hänen mielestään pitää pyhimyksenä. Spencer oli liikuttunut siitä, että kymmenet miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa ovat tunteneet menettäneensä jotain.

Spencerin jaarli jatkoi muistosanoissaan - ehkä jopa yllättävän kovasanaisesti - julkisen sanan arvostelua. Hän on edelleen katkera siitä, mikä vaikutus medialla oli Dianan elämään ja kuolemaan. Hänen mielestään Dianan elämässä oli ironista se, että hänellä oli metsästyksen jumalatattaren nimi mutta samalla hän oli kuitenkin nykyajan metsästetyin ihminen.

Dianan sisaret Lady Sarah McCorguodale ja Lady Jane Fellows lukivat tilaisuudessa muistotekstejä. Heidän esiintymisensä välillä sopraano Lynne Dawson esitti yhdessä BBC Singersien kanssa osan Giuseppe Verdin Requiemista. Vaikuttavaa oli myös, kun Dianan ystävä poplaulaja Elton John lauloi hieman muunnellun version tunnetusta kappaleestaan Candle in the Wind.

Yksityiset hautajaiset

Pääministeri Tony Blair luki hautajaisväelle otteita ensimmäisestä korinttolaiskirjeestä. Blair oli itse myös henkilökohtaisesti mukana hautajaisten järjestelyissä.

Dianan hautajaiset olivat mittavasta koostaan huolimatta yksityinen tilaisuus. Päävastuu hautajaisten järjestelyissä oli Dianan suvulla eli Spencerin perheellä. Kuninkaallinen hovi oli järjestelyissä vain taustalla.

Pääosa paristatuhannesta kutsuvieraasta oli Dianan ystäviä tai muita vähemmän tunnettuja ihmisiä, joiden kanssa hän oli vuosien mittaan tekemisissä. Tosin mukana oli myös runsaasti julkisuuden ihmisiä. Paikalla oli muun muassa oopperalaulaja Luciano Pavarotti.

Kutsuvieraina olivat myös onnettomuudessa kuolleen Dianan miesystävän Dodi al-Fayedin isä Mohammad al-Fayed ja hänen vaimonsa Heini Wathén, tiettävästi ainoa suomalainen kutsuttujen joukossa. Siunaustilaisuus kesti tunnin. Tilaisuuden lopussa koko kansakunta hiljentyi minuutiksi kunnioittamaan prinsessa Dianan muistoa.

Kaduilla miljoonia

Dianan viimeinen matka hänen asunnoltaan Kensingtonin palatsista alkoi kuuden hevosen vetämällä tykinlavetilla aamulla kello 9.08 paikallista aikaa. Surusaatto kulki vajaan kuuden kilometrin matkan Lontoon halki.

Hautajaiskulkueen lähtiessä liikkeelle monet paikalla olleet surijat purskahtivat avoimeen itkuun. Joka puolella matkan varrella näkyi surullisia ja apeita ilmeitä.

Reitin varrella oli todennäköisesti miljoonia ihmisiä. Jopa kuuden miljoonan ihmisen arveltiin kokoontuneen suremaan Dianaa. Mitään tarkkoja arvioitu ei esitetty. Monet olivat tulleet kaukaakin jättämään jäähyväisiään prinsessalle. Monet brititkin olivat ensimmäistä kertaa Lontoossa. Kymmettuhannet ihmiset yöpyivät kadun reunoilla. Ne, jotka eivät päässeet aivan katujen laidoille, saattoivat seurata siunaustilaisuuden kulkua valtavilta videotauluilta Hyde Parkissa.

Kaikkialla maailmassa sadat miljoonat ihmiset, mahdollisesti jopa yli kaksi miljardia ihmistä seurasi siunaustilaisuutta television välityksellä.

Koko hautajaiskulkueen ajan yleisö oli itkunpurkauksia lukuun ottamatta täysin hiljaa. Missään ei juuri kuulunut edes musiikkia. Ainoastaan, kun arkku ohitti Buckinghamin palatsin, yksinäinen säkkipilli soitti kaikille tuttua Oi Herra luoksein jää -hymniä.

Hautajaisohjelma sujui suunnitelmien mukaisesti. Sääkin suosi järjestelyjä. Ennakkoon ei tosin ollut varmaa, liittyvätkö Dianan pojat prinssi William ja prinssi Harry saattojoukkoon St. Jamesin palatsin luona. He kuitenkin tulivat mukaan arkun perään yhdessä isänsä prinssi Charlesin sekä isoisänsä prinssi Philipin ja Dianan veljen Spencerin jaarlin kanssa.

Kuningatar Elisabetin lähtiessä siunaustilaisuuteen Buckinghamin palatsin katolla Britannian valtiolippu laski puolitankoon. Kyseeessä oli historiallinen teko, sillä tämä oli ensimmäinen kerta historiassa kun Buckinghamin palatsin katolla lippu laskettiin puolitankoon. Kuningatar Elisabethin palatessa siunaustilaisuuden loputtua palatsiinsa palautettiin katolle monarkian lippu, jota ei koskaan pidetä puolitangossa.

Hauta lapsuudenkodissa

Siunaustilaisuuden jälkeen Dianan arkku kuljettiin autossa hautapaikalle hänen lapsuudenkotiinsa Althorpeen, joka sijaitsee runsaan sadan kilometrin päässä Lontoosta. Hänet haudattiin illalla Suomen aikaa vain läheisten läsnäollessa. Esimerkiksi kuningatar Elisabet palasi prinssipuolisonsa kanssa Buckinghamin palatsiin muistotilaisuuden jälkeen.

Alunperin oli tarkoitus, että Diana olisi haudattu Spencerin sukuhautaan lapsuudenkodin lähistölle. Tästä kuitenkin luovuttiin, koska paikasta olisi todennäköisesti tullut ihmisten pyhiinvaelluskohde.

Prinsessa haudattiin kotikartanon mailla olevan lammen pieneen saareen. Tätä perusteltiin sillä, että Dianan pojat prinssi William ja prinssi Harry voivat käydä rauhassa äitinsä haudalla, silloin kun he niin haluavat.

13,8 miljoonaa käyntiä Dianan surunvalitteluosoitteessa

Prinsessa Dianalle omistetuilla internetsivuilla on tähän mennessä rekisteröity jo 13,8 miljoonaa käyntiä eri puolilta maailmaa, kerrottiin Buckinghamin palatsista eilen.

Osa kävijöistä on jättänyt oman tervehdyksensä prinsessalle tai surunvalittelunsa kuningasperheelle. Kaikkiaan viestejä on kirjoitettu yli 350 000. Verkkovieraat voivat myös vain selailla jatkuvasti päivittyviä sivuja, jotka sisältävät muun muassa Dianan elämänkerran ja hautajaisohjelman.
(Reuter-AFP-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.