Mainos

Britannia: Gaddafin hallinnon loppu lähellä

Britannia kehottaa Libyan kapinallisia välttämään sekasortoa ja kostotoimia vallatussa Tripolissa.

- Tripolista välittyvien kuvien mukaan on selvää, että Gaddafin hallinnon loppu on lähellä, sanoo Britannian hallitus tiedotteessaan.

Britannia toivoo, että Libya välttyisi samalta kohtalolta kuin Irak, joka suistui kaaokseen Saddam Husseinin kukistamisen jälkeen.

- Kaikkein tärkeintä on varmistaa, että järjestys säilyy, ja että ruokaa, vettä ja sähköä on riittävästi. Kokemuksen mukaan kapinallisten Kansallisen siirtymäkauden neuvoston hallussa olleissa kaupungeissa arki on pyörinyt hyvin, sanoi Britannian ulkoministeri Alistair Burt.

Myös EU on kehottanut kapinallisia toimimaan vastuullisesti ja suojelemaan siviilejä. EU:n mukaan Libyan johtajan Muammar Gaddafin tulisi luopua vallasta viipymättä.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt sanoo, että Libyan tilanne antaa aihetta toivoon. Hän varoittaa kuitenkin, että moni asia voi mennä lähipäivinä pieleen.

Ruotsin radion haastattelussa Reinfeldt sanoi, että Ruotsi voi harkita joukkojen lähettämistä Libyaan. Hän huomauttaa, että Ruotsilla on vankka kokemus humanitaarisista avustuskomennuksista.

Italian ulkoministeri Franco Frattini kehottaa Gaddafia luopumaan vallasta.

- Ainoa tie, jota Gaddafin pitäisi kulkea, on antautumisen tie, Frattini sanoi.

Italian hallitus toivoo, että Gaddafi voisi jäädä maahan uuden, demokraattisen hallituksenkin aikana. Ulkoministeri Frattini kuitenkin myöntää, että viimeisimmät tapahtumat vähentävät mahdollisuuksia neuvotteluihin.

Palestiinalainen Hamas-järjestö on myös yhtynyt Libyan kapinallisten onnittelijoihin.

- Toivomme tämän olevan käännekohta Libyan historiassa kohti edistystä, vaurautta ja hyvinvointia, Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri sanoi.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.