Mainos

Britannia ei katkaise välejään Arafatiin

Israelin pääministeri Ariel Sharon vierailee Lontoossa, missä hän yritti aamupäivällä taivutella Britanniaa katkaisemaan suhteensa Jasser Arafatiin.

Lähi-idän kompastelevaa rauhanprosessia on käsitelty tänään Lontoossa. Israelin pääministeri Ariel Sharon tapasi Britannian johtoa. Keskustelujen tuloksia ei liiemmin kerrottu julkisuuteen. Osapuolten tavoitteet olivat kuitenkin melko tarkkaan selvillä, ja ainakaan Sharon ei heti saanut tahtoaan läpi.

Sharon yritti aamupäivän keskusteluissa taivutella Britanniaa katkaisemaan suhteensa palestiinalaisten presidenttiin Jasser Arafatiin, mutta tähän ei suostuttu, kuten on käynyt aiemminkin. Ulkoministeri Jack Straw sanoi Britannian jatkavan neuvotteluja Arafatin kanssa niin kauan kuin se on "hyödyllistä", kertoivat viranomaislähteet.

Sharonin mielestä Arafatin tukeminen heikentää palestiinalaisten pääministerin Mahmoud Abbasin asemaa. Slovakiassa vieraileva Israelin presidentti Moshe Katsav taas varoitti, että rauhanprosessi epäonnistuu, jos Arafat pysyy vallassa. Blairin tavoitteina taas pidetään saada Sharon myöntymään juutalaissiirtokuntia ja palestiinalaisvankeja koskevissa kysymyksissä.

Israelilaisten lausunnot eivät odotuksia ainakaan nostattaneet, sillä he ilmoittivat, ettei maa aio keskeyttää Länsirannan turvallisuusaidan rakennustöitä. Lähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, ettei nykytilanteessa ole muuta ratkaisua turvallisuuden takaamiseksi kuin aidan rakentaminen. Valmistuttuaan aita olisi noin 700 kilometriä pitkä ja ympäröisi koko Länsirannan alueen.

Sharonin oli määrä tavata pääministeri Tony Blair vielä tänään illalla. Sharonin neuvottelumatka jatkuu kahden päivän ajan.


(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.