Mainos

Breivikin yritys oli kultakaivos - myi väärennettyjä todistuksia

Anders Behring Breivikin oikeudenkäynnissä istunto jatkuu syyttäjän puheenvuorolla. Oikeudenkäynnin kulusta kertoo MTV3:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero:

Pääsyyttäjä Svein Holden aikoo esittää oikeudenkäynnissä sekä video- että äänimaiteriaalia. Niistä ainakin kaksi - video pommi-iskusta keskustassa ja yhden uhrin hätäkeskukseen soittama puhelu - ovat niin voimakkaita, että niitä ei saa esittää mediassa.

Aamupäivän aikana oikeussalissa nähtiin omaisten ja läheisten voimakkaita tunnereaktioita, kun syyttäjä luki jokaisen uhrin nimen ja kertoi yksityiskohtaisesti, millä tavalla Breivik oli heidät surmannut.

Oikeudenkäynnissä on käsitelty myös Breivikin taustaa. Hänen kerrotaan perustaneen aikoinaan kolme yritystä. Breivik toimi puhelinmyyjänä, mutta huonolla menestyksellä. Mediayritys AS myi mainospaikkoja julkisille paikoille, mutta se ei menestynyt ja lopetti toimintansa. Kolmas yritys - City Group ei myöskään präjännyt. Sen sijaan hänen seuraava yrityksensä - Diplomaservice.com - osoittautui kultakaivokseksi. Sen tavoite oli myydä väärennettyjä todistuksia, ja asiakkaita riitti.

Syyttäjän kuvaillessa Diplomaservice.com-yritystä ja sen myöhemmin perustettua seurausyritystä, Breivikin kasvoilla viivähti hymynkare, joka kuitenkin palautui nopeasti peruslukemille.

Liittyi vapaamuurareihin

Vuonna 2006 Breivik päätti tehdä väkivaltaisen iskun Knights Templar-järjestön nimissä.

Syyttäjän mukaan hän oli 2000-luvun alussa liittynyt järjestöön, jonka tarkoituksena oli karkottaa islamilaisuus Euroopasta. Hän oli osallistunut järjestön kokoukseen Liberiassa ja Lontoossa.

Breivik oli myös poliittisesti aktiivinen. Hän liittyi 90-luvun lopulla Norjan maahanmuuttokriittiseen Edistyspuolueeseen, josta hänet erotettiin maksamattomien jäsenmaksujen takia. Tammikuussa 2006 Breivik liittyi vapaamuurareihin, joissa ei ollut aktiivinen, mutta sai kuitenkin kolmannen asteen jäsenyyden.

2006-2007 hän pelasi kokopäiväisesti väkivaltaista videopelia World of Warcraft, kirjoitti surullisen kuuluisaa manifestiaan ja teki hankintoja tulevaa varten: aseita, ammuksia ja materialia pommien valmistukseen.

"Talo kuin tehty pommin rakentamiseen"

Syyttäjän mukaan Breivikin maalaistalo oli kuin tehty pommin rakentamista varten. Oikeudessa esitetyissä kuvissa näkyy huone, joka on kuin kömpelö laboratorio pulloineen ja jauhoineen. Yhdessä nrukassa kököttää betonimylly.

Toimivan pommin osien yhdistäminen vaatii alan tuntemusta. Ajastin oli asennettu räjähtämään seitsemän minuutin kuluttua sen virittämisestä. Breivik perusti vuonna 2009 firman Breivik Geoform, jonka tarkoitus oli "vihannesten ja itujen kasvattaminen". Sitä kautta hän sai hankittua räjähteeseen tarvittavaa lannoitetta ilman, että hänen todelliset tarkoitusperänsä paljastuisivat.

Breivik kuuntelee syyttäjän esitystä tarkkaavaisena. Han vaikuttaa olevan suorastaan ylpeä teknisistä saavutuksistaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.