Mainos

Breivik epäili jäävänsä kiinni pommivalmisteluista

Terrori-iskut tunnustanut Anders Behring Breivik kertoo päiväkirjassaan toistuvasti siitä, kuinka hän epäili jäävänsä kiinni maatilalla suorittamistaan räjähdevalmisteluista. Viimeisten kuukausien merkintöjä sisältävä päiväkirja on mukana Breivikin julkaisemassa, noin 1500-sivuisessa manifestissa.

Hän kertoo muun muassa epäilleensä alueella liikkuneita henkilöitä poliiseiksi. Samoin hän esti erilaisilla tekosyillä sukulaisten ja tuttavien vierailut maatilalla, jotta hänen toimintansa todellinen luonne ei kävisi ilmi.

Yksi esimerkki epäluulosta on toukokuun 21. päivältä. Breivik oli palaamassa asioiltaan tilalle. Hän kertoo päiväkirjassa, että uskoi havainneensa matkalla kaksi siviilipoliisiautoa.

Tilalle saapuessaan hän näki ladon oven avonaisena ja jäi jännittyneenä autoon odottamaan. Kun liikettä ei kuitenkaan näkynyt, hän meni taloon ja haki aseensa.

- Tutkin talon ja ladon. Ei mitään. Ryhdyin etsimään vakoilulaitteita, ei mitään...Vainoharha voi olla hyvä asia tai se voi olla kirous. Tuuli oli todennäköisesti avannut ladon oven. Päätin silloin, että en antaisi vainoharhaisuuden saada otetta minusta uudelleen. Jos he tulisivat hakemaan minua jonain päivänä, en voi tehdä asialle mitään. Näin ollen asian murehtiminen ei ole minulta rakentavaa.

Piilotti räjähteet vuokraisännän tyttöystävän vierailun ajaksi

Breivik kuvailee tarkasti myös tapausta, jossa vuokraisännän tyttöystävä vieraili tilalla. Päiväkirjamerkintä on kesäkuun 18. päivältä.

- Heräsin kello 11 ja tarkastin puhelimeni. Siellä oli viesti maatilan omistajan tyttöystävältä. Hän kertoi olevansa matkalla hakemaan jotain tarvikkeita ladosta. Ottaen huomioon, että Oslosta on 2-2,5 tunnin ajomatka tänne, hän tulisi tänne noin puolessa tunnissa, Breivik kirjoitti.

Päiväkirjan mukaan maatilan omistajan varastohuone sijaitsee ladon takaosassa ja mikäli nainen menisi sinne, hän näkisi samalla ladossa säilytettävät räjähdeainesäkit. Breivikin mukaan niiden ja laitteiston siirtämiseen menisi vähintään 12 tuntia.

Breivik kertoo soittaneensa omistajan tyttöystävälle, joka ei ollutkaan vielä lähtenyt matkaan. Breivikin mukaan hän sai tekaistun tarinan avulla naisen lykkäämään tuloaan kahdella päivällä.

Tämän jälkeen hän kertoo päiväkirjassaan räjähdeaineiden piilottamisoperaatiosta ja vierailusta. Nainen vietti yön tilalla.

- Oli myöhä, joten hän halusi hakea tavarat varastohuoneesta vasta seuraavana päivänä. Sanoin sen sopivan. Kerroin hänelle tarinan siitä, kuinka minun täytyy säilyttää lannoitteita pitkäaikaisesti enkä voi istuttaa sokerijuurikasta suunnitellusti, koska maaperässä on liian paljon kiviä. Kerroin tämän varmuuden vuoksi, jos hän sattuisi menemään toiseen varastotilaan, johon olin piilottanut aineet.

Breivik oli epäluuloinen koko vierailun ajan.

- Toivoin vain, että hän kertoisi minulle, jos hän alkaa epäillä, jotta voisin ryhtyä tarvittaviin toimiin.

Päiväkirjan mukaan seuraava päivä meni suunnitelmien mukaan ja nainen lähti myöhemmin päivällä pois.

- Arvelin, että saisin pian visiitin viranomaisilta, jos hän olisi kertonut mahdolliset epäilynsä eteenpäin. Joka tapauksessa, en voi estää sitä, mikäli niin kävisi.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 25.7.2011)

Katso Jussi Karhusen juttu (Kymmenen uutiset 25.7.2011)

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Katso suojelupoliisin apulaispäällikkö Olli Kolstelan haastattelu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Katso Päivi Taljan juttu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Katso Mari Mäkisen juttu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.