Mainos

Brax: Vanhasen hallituksen tiedotuspolitiikka ei eroa edellisistä hallituksista

Pääministeri on ohjeistanut ministereitä olemaan vastaamatta tiedotusvälineiden sähköpostitse lähettämiin monivalintakyselyihin.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on kummastellut pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen tiedotuslinjasta noussutta kohua. Hänen mukaansa Vanhasen hallituksen tiedotuspolitiikka ei eroa mitenkään Paavo Lipposen (sd.) hallitusten tai Vanhasen ensimmäisen hallituksen tiedotuspolitiikasta.

Aamulehden mukaan ministereitä olisi ohjeistettu olemaan vastaamatta kysymyksiin julkiseen keskusteluun nousseista asioista.

Braxin mukaan Vanhanen on ohjeistanut ministereitä vain olemaan vastaamatta tiedotusvälineiden sähköpostitse lähettämiin monivalintakyselyihin. Mitään kieltoa keskeneräisiin asioihin kommentoinnista Vanhanen ei hänen mukaansa ole antanut.

- Samaa linjaa noudatin jo ollessani lakivaliokunnan puheenjohtajana, Brax, sanoo.

Braxin mukaan monivalintakysymykset eivät palvele tiedonvälitystäkään. Hänen mielestään hyvään demokratiaan kuuluu mahdollisuus keskusteluun ja mielipiteitten perusteluun.

Myös maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) hyväksyy Vanhasen ohjeistuksen. Hänen mukaansa kehotus kieltäytyä vastaamasta kyselyihin on ymmärrettävää hallituksen toiminnan kannalta.

Myös ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) on samaa mieltä.

- Vastuullinen ministeri joutuu hankalaan tilanteeseen, jos 19 muuta ministeriä antavat gallupeihin lausuntoja tämän vastuualueella, johon eivät itse ole syvällisesti perehtyneet, Kanerva sanoo.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ilmoittivat, etteivät kommentoi asiaa lomiltansa. Väyrysen erityisavustajan Ossi Martikaisen mukaan Vanhasen ohjeistus kyselyihin vastaamisesta vastaa kuitenkin käytäntöä, jota Väyrynen on jo valmiiksikin noudattanut laajalle vastaajajoukolle esitettyjen kyselyiden suhteen.

Pääministeri Matti Vanhanen, Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.), kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) sekä työministeri Tarja Cronberg (vihr.) eivät vastanneet STT:n soittopyyntöihin asian tiimoilta.

Vanhasen ajama tiedotuslinja on herättänyt keskustelua aiemminkin. Alkukesästä Vanhanen ilmoitti päivähoidon nollamaksuluokan poistamiseen liittyen, ettei hallituksen pidä keskustella keskeneräisistä asioista lehtien palstoilla.

Viime syksynä Vanhanen sanoi, että ministerien ei tarvitse kertoa julkisesti, ovatko he maksaneet kotitaloustyöstä verottomasti tai onko heillä televisiolupa. STT oli silloin kysellyt asiaa suoraan ministereiltä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.