Mainos

Brax ostaisi sakkorahoilla lisää valvontakameroita

Oikeusministeri Tuija Brax haluaa, että ylinopeussakoista kertyneillä rahoilla hankittaisiin tulevaisuudessa kuntiin liikenteen valvontakameroita.

Braxin mukaan valvonnan tehostaminen on keskeisin keino lisätä liikenneturvallisuutta.

- Ei ole mitään erityistä syytä, miksei sakkorahoja voitaisi käyttää turvallisuuden ja hengen säilyttämiseksi, Brax pohtii 45 minuuttia -ohjelmassa.

Oikeusministeriön työryhmä esitti jo vuonna 2008 kuntien osallistumista automaattiseen liikennevalvontaan. Esityksen mukaan myös kunnan virkamiehellä olisi oikeus antaa rikesakkoja. Valvontaan osallistuva kunta saisi valtion varoista korvauksen laite- ja henkilöstökuluista.

Hanke hautautui kuitenkin periaatekysymyksiin.

- Se rikkoo käytössä olevia budjetoinnin periaatteita. Eli sakkotuloja ei voi korvamerkitä mihinkään, Brax ihmettelee.

Hallitusneuvottelukysymys

Oikeusministeri haluaa, että nykyinen rahoitusjärjestelmä muutetaan seuraavan hallituksen aikana. Korvamerkittyä rahaa pitäisi liikennevalvonnan lisäksi suunnata Braxin mukaan myös rikoksen uhrien tukijärjestelmän rahoittamiseen.

- Tämä iso järjestelmämuutos vaatii hallitusneuvotteluita. Se vaatii, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa tämä vanha periaate rikotaan, Brax sanoo.

Satoja loukkaantuu suojatiellä

Jo käytössä olevilla valvontakameroilla on saatu hyviä kokemuksia muun muassa suojateiden yhteydessä. Kun ajonopeudet pysyvät riittävän alhaalla, vakavat onnettomuudet vähenevät.

Suojateillä loukkaantui viime vuonna 268 ihmistä ja seitsemän kuoli. Tänä vuonna kuolemantapauksia on tähän mennessä sattunut kaksi ja loukkaantuneita on pitkälti toistasataa.

- On olemassa keinoja, joilla ihmishenkiä säästettäisiin, mutta näitä kaikkia ei ole vielä otettu käyttöön, Brax toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.