Brax ja Tynkkynen: Suomeen tasa-arvoinen avioliittolaki

Hallituspuolue vihreät esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan otetaan avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Oikeusministeri Tuija Brax teettää loppuvuodesta selvityksen samaa sukupuolta olevien avioliiton asemasta eri valtioissa.

Selvityksessä seurataan sitä, millaisia muutoksia avioliittolainsäädännössä on viime aikoina tapahtunut kansainvälisesti ja mihin suuntaan asia on etenemässä.

- Pohjoismaista Ruotsi, Islanti ja Norja ovat siirtyneet tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Suomi alkaa jäädä siis yksin muiden Pohjoismaiden joukossa, toteaa vihreiden varapuheenjohtaja ja yhdenvertaisuustyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Tynkkynen pitää huomionarvoisena sitä, että jopa Espanjassa ja Portugalissa on tasa-arvoinen avioliittolaki. Hän uskoo kuitenkin, että Suomi voi edetä lakimuutoksessa nopeastikin.

- Viidestä suurimmasta puolueesta jo neljä on lakimuutoksen kannalla, eli vihreiden lisäksi kokoomus, sdp, rkp ja vasemmistoliitto kannattavat muutosta, Tynkkynen luettelee.

Rekisteröidyillä pareilla ei adoptio-oikeutta

Parisuhdelaki ja perheen sisäinen adoptio ovat parantaneet seksuaalivähemmistöjen asemaa 2000-luvulla. Rekisteröity parisuhde ei kuitenkaan luo puolisoille kaikkia niitä oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka avioliitto synnyttää.

- Tärkeimpänä erona heteropareihin on se, että rekisteröidyt parit eivät voi adoptoida lasta yhdessä, eivätkä he saa automaattisesti yhteistä sukunimeä, Tynkkynen sanoo.

Oikeuksien ja velvollisuuksien lisäksi tasa-arvoisella avioliittolailla on suuri symbolinen merkitys.

– Liittojen jakaminen puolison sukupuolen perusteella on eräänlaista parisuhde-apartheidia. Avioliitto on kahden aikuisen ihmisen välinen sitoumus, eikä asia, johon valtion tulee puuttua, sanoo Tynkkynen ja jatkaa:

– Kenelle olisi haittaa siitä, että myös mies- ja naisparit voisivat mennä naimisiin?

Lue myös:

    Uusimmat