Mainos

Brax esittää erillistä viranomaista vaalien valvontaan

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mielestä Suomessa on mietittävä vaalien valvonnan siirtämistä erilliselle viranomaiselle. Tällä hetkellä oikeusministeriön hallintoyksikkö on vastuussa valvonnasta.

Brax muistuttaa Helsingin Sanomissa, että erillisen viranomaisen perustamista on vaatinut Euroopan neuvoston korruption vastainen elin Greco. Oikeusministeri pitää valtiontalouden tarkastusvirastoa yhtenä vaihtoehtona vaalien valvojaksi.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) tukee Braxin ehdotusta. Sasin mielestä oikeusministeriö ei ole hoitanut lain valvontaa onnistuneesti. Uutta virastoa valvontatehtävään ei ole tarpeen perustaa.

- Valtiontalouden tarkastusvirasto on tottunut tarkastaja ja sopiva tehtävään. Sen itsenäisyys eduskunnasta vaalirahoitustarkastustyössä on kuitenkin selvennettävä ja turvattava, Sasi katsoo kannanotossaan.

Vaalirahan yhteys päätöksentekoon on tutkimatonta sarkaa

Vaalirahoituksen ja poliittisen päätöksenteon yhteys on Suomessa toistaiseksi myös akateemisesti tutkimatonta sarkaa.

Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin professorin Jan Sundbergin mukaan tällainen tutkimus on jo lähtökohdiltaan vaikeaa, sillä puolueilta ja poliitikoilta kyselemällä asiassa ei juuri eteenpäin pääse. Jos poliitikolta kysyy, vaikuttaako saatu vaaliraha, on vastaus automaattisesti ei.

Sen selvittely, onko vaikkapa ministeri ajanut jonkin tietyn rahoittajan asiaa vai ei, menee helposti myös juridiikan puolelle, Sundberg muistuttaa.

Sundbergin mukaan parasta olisi, että avoimuus saadaan sellaiseksi, että jokainen kansalainen voisi helposti tarkistaa vaalirahatiedot ja kyseenalaistaa rahojen alkuperän.

Sundberg muistuttaa, että siinä, että joku ryhtyy tukemaan jotakin ehdokasta vaaleissa, ei sinänsä ole mitään väärää eikä lainvastaista. Olennaista on, että tuki on läpinäkyvää.

(MTV3-STT)

a

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.