Mainos

Brax ei halua jatkunutta parisuhdeväkivaltaa sovitteluun

Tutkimuksen mukaan nainen ottaa viranomaisiin yhteyttä yleensä vasta sitten, kun väkivaltaa on ollut keskimäärin 30 kertaa.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on huolissaan sovittelun käytöstä perheväkivallassa. Yleensä väkivalta on jatkunut jo pitkään, kun se on tullut viranomaisten tietoon. Tällaisia tapauksia ei pitäisi Braxin mielestä ohjata sovitteluun. Hän puhui Espoossa Euroopan neuvoston seminaarissa, jossa pohdittiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Braxin mukaan sovittelua ei pidä käyttää silloinkaan, jos lähisuhdeväkivaltaa on jo soviteltu aiemmin tai tekijä käyttää väkivaltaa ongelmien ratkaisemiseen. Euroopan neuvoston keräämien tutkimustietojen mukaan naiset ottavat viranomaisiin yhteyttä yleensä sen jälkeen, kun väkivaltaa on ollut keskimäärin 30 kertaa.

Brax sanoo, että sovittelua voisi käyttää silloin, kun toinen osapuoli tuntee olonsa uhatuksi eikä fyysistä väkivaltaa ole vielä käytetty.

- Tilanteen täytyy olla kummallekin osapuolelle tasavertainen, ei sellainen, jossa uhri tuntee entistä suurempaa uhkaa tai syyllisyyttä, Brax sanoi.

Stakesin selvityksen mukaan Suomessa sovitelluista rikostapauksista kahdeksan prosenttia on ollut viime vuonna lähisuhdeväkivaltaa.

Uhrit tarvitsevat apua

Suomessa ei ole vieläkään tarpeeksi palveluja väkivallan kohteeksi joutuville naisille, jotkaaltistuvat kotonaan väkivallalle. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan myös väkivallan tekijät saavat niukasti apua ongelmaansa.

Ministeriön mukaan väkivalta jää usein tunnistamatta, koska viranomaiset ja läheiset eivät osaa tai uskalla puuttua tilanteeseen.

- Naisiin kohdistuva väkivalta on sekä rikos että ihmisoikeusrikkomus. Tästä asiasta ei saa vaieta, Euroopan neuvoston apulaispääsihteeri Maud De Boer-Buquicchio totesi.

Koko Euroopassa vajaat neljäsosa naisista on joutunut fyysisen väkivallan kohteeksi. Seksuaalista väkivaltaa on joutunut kokemaan jo kymmenes.

- Vaikka ongelma on laaja, osa ihmisistä ei ymmärrä, että kyse on rikoksesta, joka aiheuttaa uhrille vakavia terveysongelmia. Myös väkivaltaa seuraavat lapset vaurioituvat ja seuraukset tuntuvat vielä aikuisinakin, kuvailee Hilary Fisher Euroopan neuvostosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.