Mainos

Brasiliassa syntyy yhä epämuodostuneita talidomidivauvoja

Brasiliassa syntyy yhä epämuodostuneita talidomidivauvoja, koska raskaana olevat äidit käyttävät talidomidia sisältävää lääkettä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan Brasiliassa on noin sata lasta, jotka ovat saaneet epämuodostumia äidin käytettyä talidomidilääkettä raskausaikana.

Talidomidivauvoja on syntynyt myös Suomessa kymmeniä ennen kuin lääke vedettiin maailmanlaajuisesti pois markkinoilta 1960-luvulla.

Lääke tuotiin kuitenkin Brasiliassa uudelleen markkinoille 1965, koska se helpottaa spitaalin aiheuttamia iho-oireita. Spitaali on Brasiliassa yhä yleistä.

(Lähde: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA, BBC)

BBC:n mukaan spitaalia sairastavat ja raskaana olevat naiset ovat ottaneet talidomidia nimenomaan spitaalioireisiin, tietämättä lääkkeen aiheuttamista riskeistä sikiöille.

"En tiennyt riskeistä, ja poika syntyi ilman raajoja"

BBC:n haastattelema brasilialaisäiti kertoo ottaneensa talidomidilääkettä pahoinvointiin tietämättä riskeistä. Hänen vuonna 2005 syntyneeltä Alan-pojalta puuttuivat sekä kädet että jalat, eli kädet alkavat suoraan olkapäistä ja jalkaterät ovat kiinni lantiossa.

Talidomidi on saanut myös Suomessa myyntiluvan uudelleen vuonna 2008, kertoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA. Lääkettä käytetään tarkasti rajattuihin tapauksiin, muun muassa syövän hoitoon, mutta lääkettä ei koskaan määrätä raskaana oleville.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.