Brasilian slummit vaativat posteljoonilta salapoliisityötä

Labyrinttimaiset kadut, sokkeloiset nimettömät tiet ja numeroimattomat talot. Brasilian suurimmassa slummissa Rocinhassa, Rio de Janeirossa, postin jakaminen on oikeaa salapoliisityötä.

– Joskus on mentävä yhden talon keittiön läpi päästäkseen jonkun toisen talon asukkaan luo, kertoo Edson Martins, joka on yksi alueella toimivista postinkantajista.

Vielä muutama vuosi sitten posteljooneilla ei ollut edes tulemista favelaan. Huumekauppa kukoisti ja riski asemiesten kohtaamiseen päivittäisillä kierroksilla oli suuri. Posteljoonit jättivät kirjeet, kortit ja paketit kauppiaille, tai asukkaat tulivat hakemaan ne slummin ulkopuolelta.

Pari vuotta sitten poliisi ja armeija alkoivat kuitenkin puhdistaa noin 150 000 asukkaan slummia ja aloittivat myös alueen kehittämisen. Siihen kuuluu sokkeloisten teiden nimeäminen, talojen numeroiminen ja yleensäkin labyrintin selkeyttäminen. Tarkoituksena on antaa kaikille alueille postinumero.

– Aiemmin tie numero 4 oli vain pelkkä polku. Nyt se on oikea tie, aiempaa leveämpi. Se tekee meidänkin työstämme helpompaa, kertoo alueella postia jakava Ricardo Pinto, 52.


Yksityinen postipalvelu loi oman karttansa


Nykyään Rocinhassa toimii kaikkiaan kuusi postinkantajaa. He kulkevat jyrkkiä, sokkeloisia teitä jalan ja jakavat noin 5200 lähetystä päivässä. Lisäksi alueella on kuorma-auto, jossa toimii "poste-restante".

Virallinen postipalvelu kattaa kuitenkin vain alle kolmasosan koko slummista. Avuksi onkin otettu yksityinen palvelu "Carteiro Amigo" (ystävällinen postimies), joka toimittaa postia yli 8000 talouteen.

Palvelun perustivat 13 vuotta sitten työttömille tarkoitetun tuen avulla slummista kotoisin olevat Silas Vieira, 44, ja Carlos Pedro, 43. Nyt yritys työllistää seitsemän "postinkantajaa." Lisäksi se on laajentanut toimintaansa kymmeneen muuhun favelaan.

– Meidän työmme alkaa sieltä, mihin virallisen postipalvelun työ loppuu. Menemme rekisteröimättömille pienille kujille ja numeroimattomiin taloihin, Vieira sanoo.

Miehet ovat itse piirtäneet oman "karttansa", joka kattaa yli 3000 polkua, kujaa, aukiota ja rappua. Tieto perustuu miesten kokemuksiin ja asukkaiden antamiin tietoihin. Luomistyö oli miesten mukaan "oikeaa salapoliisityötä".


Slummeissa asuu kaksi miljoonaa ihmistä


Eräs Carteiro Amigon työntekijöistä kertoo työn kehittävän myös fyysistä kuntoa, sillä 10 kilometrin kävely pitkin rinteitä nostaa kuntoa. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

– Hän on muuttanut elämäni, kehuu Norma Lucia, viisikymppinen Carteiro Amigon asiakas, joka on juuri saanut päivittäisen postinsa.

Tosin kaikki eivät ole tyytyväisiä muutaman euron kuukausittaiseen palvelumaksuun, jota virallisen postinjaon piirissä olevien ei tarvitse maksaa.

– Posti on julkinen palvelu, valittaa Joseksi itsensä esittelevä asiakas.

Rion slummeissa asuu kaikkiaan noin kaksi miljoona ihmistä. Vaikka viranomaiset ovatkin siistineet ja nykyaikaistaneet niitä ensi vuoden jalkapallon MM-kilpailujen ja vuoden 2016 olympialaisten edellä, monista slummeista puuttuu edelleen puhdas juomavesi, viemäriverkosto, jätehuolto - ja tietenkin postinjakelu.

 

Lue myös:

    Uusimmat