Mainos

Brasilian presidentin valinta siirtyy toiselle kierrokselle

Kakkoskierroksella istuvan presidentin haastaja on toiseksi eniten ääniä saanut Geraldo Alckmin.

Brasilian presidentinvaalien ratkaisu siirtyi toiselle kierrokselle, kun istuva presidentti Luiz Inacio Lula da Silva ei onnistunut eilen saamaan enemmistöä äänistä.

Opposition ehdokas Geraldo Alckmin otti loppukirin kampanjan viimeisinä päivinä ja keräsi lopulta 41,6 prosenttia äänistä. Hän edustaa sosiaalidemokraatteja, jotka kuuluvat Brasiliassa keskusta-oikeistoon.

- Lähden toiselle kierrokselle hyvin mahdollisuuksin voittaa vaalit. Saamme eettisen, rehellisen, tehokkaan hallituksen, Alckmin lupasi kannattajilleen Sao Paulossa.

Lulan kannatus hupeni nopeasti ennen vaalipäivää ja hän joutui lopulta tyytymään 48,6 prosenttiin äänistä. Työväenpuolueen ehdokkaan kannatusta söivät muun muassa syytökset mustamaalausyrityksestä. Poliisin mukaan puolueen virkailijat olivat yrittäneet ostaa asiakirjoja, jotta Alckmin olisi saatu kytkettyä korruptioon.

- Tämä viimeisin skandaali ja Lulan jääminen pois tv-väittelystä ovat kaksi syytä, jotka vaikuttivat ensimmäisen kierroksen tulokseen, arvioi poliittinen asiantuntija Benicio Schmidt.

Lula menestyi parhaiten Brasilian koillisosan köyhissä osavaltioissa, kun taas Ackmin sai eniten kannatusta etelän vaurailla alueilla. Ehdokkaiden poliittisella ohjelmalla ei kuitenkaan ole suurta eroa: molemmat ovat luvanneet säilyttää taloudellisen vakauden ja vähentää köyhyyttä.

Istuva presidentti ei kommentoinut tulosta tänään, mutta hänen tukijoukkonsa yrittävät kääntää sen parhain päin.

- Enemmistö Brasilian kansasta osoitti tukevansa presidentti Lulan hallitusta, sanoi varapresidentti Jose Alencar.

Lula lähtee edelleen ennakkosuosikkina toiselle kierrokselle, joka järjestetään 29. lokakuuta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.