Brasilian lentoturvallisuuskriisi syveni

Keskiviikkona sattui Brasilian ilmailuhistorian pahin lento-onnettomuus, kun arviolta 200 ihmistä kuoli matkustajakoneen törmätessä lentokenttärakennukseen.

Yksi Brasilian lennonjohdon käyttämistä tutkista on pimennyt viime yönä moneksi tunniksi.

Maan lennonjohdosta vastaavat viranomaiset myönsivät tänään julkisuuteen tutkaongelmat, jotka lisäävät entisestään epäluottamusta Brasilian lentoturvallisuuteen.

Tutkan pimeneminen ei aiheuttanut onnettomuuksia, mutta lukuisat lennot myöhästyivät tai peruuntuivat kokonaan.

Vielä ei ole selvillä, miksi tutka lakkasi toimimasta. Aluksi syyksi arveltiin sähkökatkosta. Myöhemmin Brasilian ilmavoimat ilmoitti kuitenkin pitävänsä mahdollisena, että lennonjohtajat olisivat sulkeneet tutkan tahallaan protestoidakseen huonoja palkkojaan.

Brasilian lennonjohtajat ovat järjestäneet viime kuukausina useita protesteja kiinnittääkseen huomiota palkkaukseensa ja käytössään olevaan tutka- ja radiolaitteistoon, jossa on heidän mielestään pahoja puutteita. Protesteihin ei kuitenkaan ole liittynyt tutkien sulkemista.

Maan lentoliikenne oli tutkaongelmien sattuessa jo valmiiksi kriisissä keskiviikon tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen. Arviolta 200 ihmistä kuoli, kun matkustajakone syöksyi Sao Paolossa kiitoradan päästä yli tien ja törmäsi lentokenttärakennukseen. Onnettomuus oli Brasilian ilmailuhistorian pahin.

Alle vuotta aikaisemmin maassa sattui toinenkin erittäin paha lento-onnettomuus. Syyskuussa 2006 154 ihmistä kuoli, kun Boeing 737 -kone törmäsi yksityiseen suihkukoneeseen Amazonin sademetsän yläpuolella.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat