Brasilian huonot työolot yllättivät lihaa ostavat suomalaisyhtiöt

Työntekijäkyselyiden perusteella neljäsosa Brasilian siipikarjateollisuuden työntekijöistä kärsii työperäisistä rasitussairauksista, kertoo Finnwatchin tuore tutkimus. Brasilialaista lihaa ostaville suomalaisyhtiöille tiedot ongelmista näyttävät tulleen yllätyksenä, kertoo Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen.

– Näkemykset työoloista ovat ristiriitaiset. Siksi on huolestuttavaa, että työolojen ja -terveyden systemaattinen valvonta vaikuttaa kotimaisissa yrityksissä melko vähäiseltä, Pöyhönen sanoo ja vaatii suomalaisyhtiöitä tiukentamaan hankintaketjunsa eettisyyden valvontaa.

Elintarviketyöläisten liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen muistuttaa, että liha-ala on kaikkialla työntekijöille raskas.

– Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että ala on Suomessakin työturvallisuuden ja -terveyden kannalta hyvin haastava, mutta mittasuhde on tietysti Brasiliassa toinen, Kuntonen sanoi.

Puoli kiloa per suomalainen

Suomessa syödään brasilialaista lihaa keskimäärin puoli kiloa henkeä kohti vuodessa. Se on iso pudotus takavuosista, sillä vielä 2007 Brasilia oli suurin naudanlihan ja naudanlihavalmisteiden tuoja Suomessa. Nykyään vain muutama prosentti Suomessa syötävästä siipikarjan- ja naudanlihasta tuodaan Brasiliasta.

Syynä ovat EU:n tuontirajoitukset ja viime vuonna voimaan tullut tuorelihadirektiivi. Sen mukaan sulatettua ja marinoitua siipikarjanlihaa ei saa myydä kypsentämättömänä.

Finnwatchin tutkimuksessa suomalaisista henkilöstöravintoloista vain Fazer Food Services ja Sodexo kertoivat, että ne käyttävät hieman brasilialaista lihaa. Lihayhtiöistä HK Ruokatalo ja Snellman ilmoittivat käyttävänsä brasilialaista lihaa.

Brasilialainen naudanlihatuotanto yhdistetään laajoihin sademetsätuhoihin. Suuret brasilialaiset lihayhtiöt sitoutuivat 2009 lopulla lopettamaan ostot sademetsätuhoja aiheuttavilta yrityksiltä.

– Tavoitteena tulisi olla ruokavalion siirtäminen kasvispainotteisemmaksi, jolloin meidän lihantarvettamme ei tyydytettäisi Brasilian savanneilla ja sademetsissä, sanoi WWF Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat