Brahimi: Väkivalta saattaa estää Irakin vaalit

YK:n Irakin-erityisedustaja ei pidä tammikuisten vaalien järjestämistä mahdollisena, mikäli Irakin olosuhteet eivät muutu.

Irakin parlamenttivaalien järjestäminen tammikuussa on mahdotonta, jos maan turvallisuustilanne on yhtä horjuva kuin nyt, arvioi YK:n Irakin-erityisedustaja Lakhdar Brahimi.

- Vaalit eivät ole taikajuoma, vaan osa poliittista prosessia. Ne pitää valmistella hyvin, jotta ne tuottaisivat odotettuja myönteisiä tuloksia, Brahimi totesi hollantilaisen NRC Handelsblad -sanomalehden tänään julkaisemassa haastattelussa.

Henkilökohtaisesti hän ei pidä vaalien järjestämistä tammikuussa mahdollisena, jos "olosuhteet pysyvät samankaltaisina kuin nyt".

- Irak on sekasotkussa. Kansainvälisen yhteisön on - toivottavasti yhdessä amerikkalaisten kanssa - autettava irakilaisia selvittämään sotku, hän totesi.

Yhdysvallat ei ole hyväksynyt vaatimuksia vaalien lykkäämisestä väkivaltaisuuksien vuoksi. Lykkäystä on vaatinut Irakin sunnivähemmistö, joka oli vallassa presidentti Saddam Husseinin valtakaudella. Shiiaenemmistön johtajat puolestaan kannattavat vaalien järjestämistä sovitusti.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat