BP säästi turvallisuudesta ennen öljyturmaa

Öljy-yhtiö BP ja sen yhteistyökumppanit tekivät säästöpäätöksiä, jotka johtivat Yhdysvaltain historian vakavimpaan öljyonnettomuuteen Meksikonlahdella viime kesänä. Asiasta kertoo Valkoisen talon asettaman komission raportti.

Raportin mukaan BP:llä ja sen kumppaneilla ei ollut järjestelmää, joka olisi varmistanut, että heidän toimintansa on turvallista. BP, Halliburton ja Transocean tekivät komission mukaan joko tahallaan tai tahattomasti päätöksiä, jotka säästivät yhtiöiltä aikaa ja rahaa, mutta nostivat samalla onnettomuusriskiä.

Raportti huomauttaa myös, että puutteet yhtiöiden toimintatavoissa voivat aiheuttaa uusia vastaavanlaisia onnettomuuksia.

Tapahtumat saivat alkunsa huhtikuussa, kun Deepwater Horizon -lautta porasi Meksikonlahdella Macondon öljylähdettä. Öljyä ja kaasua pääsi tunkeutumaan porausreikää ylös, minkä seurauksena lautalla sattui useita räjähdyksiä.

Syttyi raivoisa tulipalo, ja lopulta lautta upposi mereen. Lähteestä pulppusi öljyä mereen hallitsemattomasti kolme kuukautta ennen kuin vuoto saatiin tukittua. Onnettomuudessa kuoli 11 lautan työntekijää.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat