Mainos

BP on saanut jo 80 000 öljyntorjuntaneuvoa

Amerikkalaiset ovat ryhtyneet kekseliäiksi kehitellessään erilaisia keinoja Meksikonlahden pohjasta vuotavan öljyn keräämiseksi pois merivedestä ja rannoilta.

Monin paikoin parturiliikkeistä, kampaamoista ja koirien trimmausliikkeistä on kerätty hiukset ja karvat talteen, ja niitä on käytetty öljypuomien täytteenä. Öljyntorjujien mukaan ajatus oli kaunis, mutta se ei toimi: näin täytetyt puomit uppoavat helpommin kuin perinteiset puomit.

Näyttelijä Kevin Costnerin kehittämä keskipakoisvoimaa käyttävä öljyn ja veden erottaja on sen sijaan päätymässä käyttöön. Hän on ollut esittelemässä keksintöään kongressille ja sijoittanut siihen yli 20 miljoonaa dollaria omaa rahaansa.

- Se on ällistyttävän tehokas, kehui yhtiön toiminnanjohtaja johtaja Patrick Smith laitetta CNN-uutisissa.

Costnerin Ocean Therapy Solutions -yhtiön laitteita aiotaan ottaa CNN:n tietojen mukaan käyttöön kolmisenkymmentä kappaletta.

Kuivaa heinää ja bakteereja

Jotkut keinot ovat hyvinkin yksinkertaisia. Netissä leviää video, jossa kaksi maanviljelijää esittelee, kuinka hyvin kuiva heinä puhdistaa vettä, kun se likoaa öljyisessä vedessä.

Öljy-yhtiö BP ei ole tiettävästi kiinnostunut tästä yksinkertaisesta menetelmästä - ei myöskään aineesta, joka jähmettää öljyn vaarattomaksi massaksi, jota sitten meriveden pieneliöt popsivat hyvällä halulla.

Kehittäjien mukaan menetelmä sopisi erityisen hyvin esimerkiksi jo öljyyn tahriutuneille rämeiköille, koska se eristää tuhoisan öljyn ruohoista ja muista kasveista.

Yksi hajottajabakteereja kehittävä yhtiö on tiettävästi kuitenkin jo saanut kehittelypyynnön BP:ltä.

Öljy-yhtiö on saanut jo ainakin 80 000 erilaista ehdotelmaa käsiinsä ja sen mukaan osaa niistä harkitaan.

Turhautuneiden avuntarjoajien mukaan heidät kuitenkin jätetään tyystin huomiotta. Valittajien joukossa on useita nimekkäitä yhtiöitä, ei siis pelkkiä pellepelottomia, joiden mukaan BP ei kallista korvaansa millekään uudelle.

Syvänmerentutkija ja elokuvaohjaaja James Cameron on turhautuneiden joukossa.

- Nuo ääliöt eivät tiedä mitä ovat tekemässä, hän tuhisi, kun hänen aputarjouksensa torjuttiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.