Mainos

BP: Meksikonlahden pohjasta pulppuaa mutaa, ei öljyä

Öljy-yhtiö BP:n mukaan rikkoutuneesta öljylähteestä näyttäisi suihkuavan mutaa eikä öljyä. Tietoa ei kuitenkaan voida täysin vahvistaa.

Yhtiö aloitti jälleen eilen illalla Suomen aikaa vuodon tukkimisyrityksen Meksikonlahdella. Se, onnistuuko yritys vai ei, selviää BP:n toimitusjohtajan Tony Haywardin mukaan vuorokauden sisällä.

BP käyttää vedenalaisia robotteja, joiden tarkoituksena on ruiskuttaa ensin synteettistä mutaa ja sen päälle sementtiä porausreikään. Jos reiän tukkiminen epäonnistuu, seurauksena saattaa olla uusi räjähdys.

Yhtiön mukaan onnistumisen mahdollisuudet ovat 60-70 prosentin luokkaa. Menetelmää ei ole koskaan aiemmin kokeiltu veden alla.

Myös Yhdysvaltain presidentti Baack Obama on varoittanut amerikkalaisia siitä, että operaation onnistumisesta ei ole mitään takeita. Obama on kuitenkin vaatinut voimakkaasti öljyjätiltä pikaisia toimenpiteitä, jotta viisi viikkoa vuotanut porausreikä saataisiin tukittua.

Öljyä on levinnyt jo 160 kilometrin pituiselle kaistaleelle Louisianan rannikolla. Presidentti Obaman on määrä vierailla öljytuhoalueella perjantaina.

Vuodon syynä on öljynporauslautalla 20. huhtikuuta tapahtunut räjähdys, jossa kuoli 11 työntekijää. Räjähdyksen jälkeen lautan alla ollut öljynporausreikä alkoi vuotaa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.