BP aloitti öljylähteen lopullisen tukkimisen

Öljy-yhtiö BP on aloittanut Meksikonlahdella vuotavan öljylähteen lopullisen tukkimisen.

Yhtiön piti aloittaa vuotavan putken tukkiminen porausmudalla jo eilen, mutta tekniset ongelmat lykkäsivät operaatiota.

Tukkiminen tapahtuu kahdessa osassa. Ensin vuotavaan öljyputkeen pumpataan porausmutaa. Sen jälkeen lähde tukitaan sementillä, joka laitetaan syvälle öljylähteeseen siihen porattavien kuilujen kautta tai suoraan vuotokohdan kautta.

Kahdesta työn alla olevasta kuilusta toinen on lähes valmis. BP:n Yhdysvaltain -toimintojen varajohtajan Kent Wellsin mukaan kuilujen porausta on tarkoitus jatkaa huomiseen mennessä.

Vuoto tukittiin väliaikaisella kuvulla kolme viikkoa sitten.

Pahin öljyonnettomuus maailmassa

Meksikonlahden vuoto on nyt luokiteltu maailman pahimmaksi öljyonnettomuudeksi. Virallisen arvion mukaan mereen vuosi jopa 4,9 miljoonaa tynnyriä öljyä.

Lukua käytetään todennäköisesti silloin, kun BP:n maksettavaksi lankeavaa sakkoa lasketaan. Sakko lasketaan vuotaneen öljyn määrän mukaan ja se voi nousta yli 17 miljardiin dollariin (noin 13 miljardiin euroon).

Varsinaisesti pahin öljytuho tapahtui Persianlahden sodan aikana 1991. Tuolloin Irakin joukkojen avaamista öljypumpuista vuosi kuusi miljoonaa tynnyriä öljyä Persianlahteen.

Yhdysvaltain lisäksi myös Meksiko haluaa korvauksia BP:ltä. Öljyä ei päässyt sen rannikoille saakka, mutta maa haluaa korvaukset öljytilanteen valvonnasta ja öljyn leviämiseen varautumisesta koituneista kuluista.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat