Bouillabaisse ja Crêpes Suzette

Bouillabaisse

  • 3 siikafileetä
  • 400 g lohifileetä
  • 1 dl kuorittuja katkarapuja
  • 0,5 kg sinisimpukoita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 1 porkkana
  • 2 varsisellerin vartta
  • 0,5 l kalalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 tlk kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
  • 1 maustekimppu (2 laakerinlehteä, persiljaa, timjamia, valko- ja mustapippuria)
  • ripaus sahramia
  • suolaa
  • pippuria
  • öljyä

Valmista ensin liemi. Kuori ja pilko sipuli ja porkkana reiluiksi lohkoiksi. Pilko myös selleri ja fenkoli. Kuullota vihanneksia hetki kasarissa tilkassa öljyä. Lisää sitten valkoviini, kalaliemi, sahrami ja maustekimppu. Halkaise säilyketomaatit ja lisää ne liemineen keitokseen. Anna kiehua hiljakseen puolisen tuntia ja mausta suolalla ja pippurilla. Puhdista simpukat ja lisää ne kiehuvaan liemeen. Pilko kalat reiluiksi paloiksi ja lisää liemeen. Anna kiehahtaa ja lepuuta kannen alla hetki, niin kalat kypsyvät. Lisää viimeiseksi katkaravut ja anna hautua hetki. Siivilöi liemi. tarjoa kalat ja kasvikset syvältä lautaselta tai kulhosta ja tarjoile liemi erikseen. Lisäkkeenä voit tarjota aiolia ja rapeakuorista leipää.

Aioli (pikaversio)

  • 1 dl majoneesia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 sitruunan mehu

Murskaa valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Sekoita kaikki aineet ja tajoile.

Crêpes Suzette

  • 250 g vehnäjauhoja
  • 0,5 l maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • suolaa
  • 75 g voita
  • 1 appelsiini
  • 75 g sokeria
  • 4 cl konjakkia
  • 4 cl cointreauta

Krepit:

Sekoita munat, öljy ja vehnäjauhot keskenään ja lisää suola. Vatkaa vispilällä maito ohuena nauhana joukkoon. Taikinan tulee olla tasaista ja juoksevaa. Anna taikinan turvota pari tuntia. Paista taikinasta ohuita, pitsireunaisia ohukaisia ja käännä ne neljään osaan. Nosta syrjään odottamaan.

Suzette:

Pese appelsiini huolellisesti ja kuori pintakerros ohuelti esimerkiksi kuorimaveitsellä. Kuumenna iso laakea paistinpannu. Sulata voi pannussa ja lisää appelsiinin kuoret. Hauduta pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää sitten sokeri ja anna sen sulaa. Lado ohukaiset pannuun. Kääntele ohukaisia sokeri-voiseoksessa miedolla lämmöllä paistaen, kunnes sokeri on sulanut kunnolla ja ohukaiset ovat kuumia. Kaada konjakki ja cointreau pannuun ja sytytä alkoholi tuleen varovasti. Anna alkoholin palaa ja valele ohukaisia pannussa olevalla liemellä. Tarjoile heti.

Reseptit: Sami Hiltunen

Lue myös:

    Uusimmat